11.3.2014 17:36

Ούτε σε 10 χρόνια η ενεργειακή διασύνδεση!

- ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Σε φαύλο κύκλο αρκετών... μεγαβάτ μετατρέπεται η προοπτική διασύνδεσης της Χίου και των άλλων νησιών της Περιφέρειας με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς όπως προκύπτει, μπορεί η εταιρία Iberdrola να καταθέτει σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τις περιβαλλοντικές της μελέτες, την ίδια ώρα όμως ο αρμόδιος φορέας για τη διασύνδεση και τη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.)  δεν έχει αδειοδοτήσει ακόμη την εταιρία, καθώς θεωρεί ότι το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης δεν θα κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια!

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά. Εφόσον προκύπτει η παραπάνω στάση από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε., τότε είναι το λιγότερο προφανές ότι το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης και ενεργειακής αναβάθμισης του νησιού περνάει σε άλλη φάση και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να βασίζεται στις προσπάθειες που ενδεχόμενα θα καταβάλει η Iberdrola να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναζητηθεί διέξοδος από την επένδυση της του σχήματος Iberdrola- Ρόκας, εφόσον δεν προκύψει κάποια άλλη εξέλιξη.

Αρνητικές εισηγήσεις από την Αρχαιολογία

Σχεδόν αιφνιδιαστικά εισηχθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης Iberdrola για την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα και την επένδυση των ανεμογεννητριών. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες, η γνωμοδότηση των κατά τόπους αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι αρνητικές, καθώς όπως διαφαίνεται, το εύρος της απαιτούμενης έκτασης καλύπτει ή και καταστρέφει, όπως επισημαίνεται, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Αν και το Κ.Α.Σ. καλείται σήμερα λάβει θέση επί της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου δύο πράγματα πιθανά θα συμβούν. Είτε θα εγκρίνει τους όρους και την εισήγηση που έχει καταθέσει το επιχειρηματικό σχήμα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις εισηγήσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών, είτε θα αναβάλει την ανάληψη απόφασης την οποία και θα μεταθέσει στο μέλλον, με δεδομένο ότι η Iberdrola δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Α.Δ.Μ.Η.Ε. για την επένδυση.

Στην συνεδρίαση θα παραβρεθούν και φορείς από τη Λήμνο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο που αντιτίθενται στα σχέδια της εταιρίας.

Το μέλλον και οι ανάγκες

Ακόμη κι αν το επιχειρηματικό σχήμα προσπαθήσει να αποδείξει και να υπερασπιστεί το ενδιαφέρον του για την επένδυση, η έλλειψη έγκρισης από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε. είναι εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Μάλιστα στο χάρτη με το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2024, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου δεν περιλαμβάνονται (!), ενώ αντίθετα η διασύνδεση προβλέπεται για Κρήτη και, Κυκλάδες και Σκύρο.

Προς αναζήτηση άλλων λύσεων;

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της ενεργειακής διασύνδεσης του νησιού, σε σχέση με το προς το παρόν αδιέξοδο της Iberdrola να υλοποιήσει την επένδυση, κάτι που σχετίζεται και την διακοπή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Είναι δεδομένο πως η Χίος αλλά και τα άλλα νησιά πρέπει να περάσουν στη νέα εποχή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτη υπευθυνότητα και βάση των δυνατοτήτων και των δεδομένων που καταγράφονται.

Τα υπόλοιπα, θα τα δούμε εν καιρώ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ