23.4.2016 18:54

"Ουδέποτε θέλαμε ιδιοκτησία στο Αίπος"

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΠΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Τη δική της θέση περιγράφει η "Κιβωτός του Κόσμου" αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την παραχώρηση ή πώληση του τουριστικού χωριού στο Αίπος. Όπως περιγράφει η Μ.Κ.Ο. στην επιστολή της, ουδέποτε την ενδιέφερε το γεγονός να αποκτήσει "ιδιοκτησία" επί του Αίπους. Αντίθετα, μόνη της έγνοια ήταν να μπορέσει να ελαφρυνθεί από το ενοίκιο των 22.500 ευρώ το χρόνο που αναγκάζονταν να καταβάλει, πλέον των δαπανών στις οποίες πορέβη προκειμένου ο χώρος να μπορέσει να φιλοξενήσει παιδιά, μετά την απραξία των τελευταίων ετών. 

Αναλυτικά στην επιστολή της η Κιβωτός αναφέρει τα παρακάτω: 

 

"Η Κιβωτός του Κόσμου θα ήθελε να διευκρινησει την θέση της σχετικά με την πώληση του Αίπους και ταυτόχρονα να εκφράσει την απογοήτευση και την πικρία της για τον τρόπο με το οποίο εξελίχθηκαν, ερμηνεύτηκαν ή μεθοδεύτηκαν τα γεγονότα:

Ουδέποτε η Κιβωτός του Κόσμου επεδίωξε να αποκτήσει ιδιοκτησία στο Αίπος. Δεν κοπτόμεθα  να αποκτήσουμε ιδιοκτησίες. Μοναδικό και δίκαιο αίτημά μας ήταν η απαλλαγή της Κιβωτού από το δυσβάσταχτό ενοίκιο των 22.500 ευρώ τον χρόνο, συνυπολογίζοντας αφενός τις τεράστιες δαπάνες που κλήθηκε  η Κιβωτός να καταβάλλει προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ασφαλές και ανθρώπινο σπίτι για τα παιδιά της και αφετέρου το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρει σε όλη την περιοχή του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατόν απο την μία να ανακαινίζουμε ριζικά όλο το Αίπος πληρώνοντας τεράστια ποσά, αναβάθμίζοντας ουσιαστικά την δημόσια περιουσία και απο την άλλη να  καταβάλουμε ένα μεγάλο ενοίκιο. Το γεγονός αυτό  μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται το ανθρωπιστικό έργο της Κιβωτού του Κόσμου,  αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζεται και σαν κεδροσκοπικός οργανισμός. 

Στο δίκαιο αυτό αίτημά μας αναζήτησε ο Δήμος της Χίου και μας πρότεινε, την λύση περί πώλησης μέρους του οικισμού του Αίπους,  σκοπεύοντας ταυτόχρονα και στην διάσωση της Προμηθευτικής (κερδοσκοπικής εταιρίας του Δήμου)  και λυπούμεθα που αυτό δεν αποσαφηνίστηκε εγκαίρως και επαρκώς με αποτέλεσμα η Κιβωτός του Κόσμου να συνδεθεί αδίκως με σενάρια περί «αγοράς του Αίπους» ή «αγοράς μέρους του Αίπους» και «επενδυτικές φιλοδοξίες».  Η Κιβωτός του Κόσμου ουδέποτε επιδίωξε η ίδια να αποκτήσει ιδιοκτησία στο Αίπος.

Στην πρόταση του Δήμου, η Κιβωτός αναζήτησε και βρήκε χορηγό ο οποίος θα αναλάμβανε να καταβάλλει το χρέος της Προμηθευτικής, αγοράζοντας με το ποσό αντίστοιχο μέρος του οικισμού, με αποκλειστικό όμως  σκοπό η χορηγία αυτή να έχει αποδέκτη τα παιδιά,  προκειμένου να  εξασφαλίσει σε αυτά μια μόνιμη και αξιοπρεπή κατοικία, απαλλάσοντας με τον τρόπο αυτό την Κιβωτό, απο το μεγάλο βάρος του ενοικίου.

Κλείνοντας, διαπιστώσαμε με λύπη και πικρία ότι πολλοί (θεσμοί ή φυσικά πρόσωπα) οι οποίοι δηλώνουν ένθερμοι υποστηριχτές του σημαντικού ανθρωπιστικού έργου της Κιβωτού του Κόσμου, στην πραγματικότητα φαίνεται να υπηρετούν τα δικά τους οφέλη, πολιτικά, επιχειρηματικά κτλ σε βάρος της Κιβωτού, η οποία έχει δεχθεί αρνητική δημοσιότητα και φθορά, εντελώς  άδικη, αν συνυπολογίσει κανείς και το μεγάλο και υποδειγματικό κοινωνικό έργο που επιτελεί στο νησί της Χίου και για το οποίο η Χίος θα έπρεπε να είναι υπερήφανη και να την στηρίζει με κάθε τρόπο". 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ