9.10.2013 10:23

«Ότι θέλει ο λαός»

ΠΡΟΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Το «όχι» της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στην πρόθεση της Κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα καταστήματα της Κυριακές, ως αντίμετρο στην οικονομική ύφεση, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν σήμερα οι φορείς της Χίου, με αφορμή το κάλεσμα του Κ. Γανιάρη για διαβούλευση επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία είναι αμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις που είχαν εκφράσει, καθώς κάνουν λόγο για μοιραία πρόθεση που αν τελικά ισχύσει, από τη μία θα ωφελήσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και από την άλλη θα εξαφανίσει τις μικρές οικογενειακές και ατομικές επιχειρήσεις του νησιού.

«Ότι πουν οι ίδιοι»

Την πρόθεσή του να μη συγκρουστεί με την τοπική αγορά και να ακολουθήσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις των φορέων εξέφρασε μέσω του «π» ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, σημειώνοντας ότι: «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλω μία απόφαση στην οποία δεν θα συμφωνεί ούτε ένας φορέας πάνω στο νησί. Θα βρεθούμε, θα ακούσω τι έχουν να μου πουν και αναλόγως των προθέσεών τους θα πράξω. Ξέρω ότι αρχικά ήταν όλοι αρνητικοί ή τουλάχιστον η πλειονότητά τους. Απομένει να επιβεβαιωθεί αυτό ή να διαψευστεί. Κατά βάση πάντως είμαι της λογικής «ότι θέλει ο λαός»», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Με την ήδη εκφρασμένη άποψη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ταυτίστηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου Β. Σπανολιός υπογραμμίζοντας ότι οι λόγοι της διαφωνίας δεν είναι επιφανειακοί αλλά λόγοι ουσίας που άπτονται της ορθής λειτουργίας της τοπικής αγοράς.

«Μέτρο για τις πολυεθνικές»

Για αποφάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των πολυεθνικών εταιρειών και τον αφανισμό των τοπικών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ε.Κ. Χίου Τ. Κώσταλος, δηλώνοντας και αυτός την αντίθεσή του με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Είναι ένα μέτρο που από αυτά που γνωρίζουμε δεν έχει ζητηθεί από κανένα παράγοντα της αγοράς αλλά από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που μπορούν να στηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Οι οικογενειακές όμως επιχειρήσεις ή οι ατομικές δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό, διότι δεν γίνεται ένας άνθρωπος να δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα. Από την άλλη ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι θα υπάρξει ζήτημα στην εφαρμογή των εργασιακών διατάξεων καθώς και του ελέγχου των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά τις Κυριακές», κατέληξε ο ίδιος.

 «Ούτε μία Κυριακή»

Κάθετα αρνητικός πάντως στο ενδεχόμενο της Κυριακάτικης λειτουργίας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου Θ. Βεργίνας, σημειώνοντας ότι:

«Επιμένουμε στη μη λειτουργία των καταστημάτων για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον διότι δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά γενικότερα, άρα δεν θα υπάρχει και τις Κυριακές και δεύτερον διότι οι αυτοπασχολούμενοι θα λυγίσουν μπροστά στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Συνεπώς η αντίθεση που εκφράσαμε στην αρχή όχι μόνο παραμένει στην ίδια ένταση αλλά ενισχύεται συνεχώς διαπιστώνοντας την θλιβερή πραγματικότητα που επικρατεί και σε τοπικό επίπεδο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ