24.11.2012 12:07

Ώσπου να δουλέψει ο ΧΥΤΑ, τον θέλουμε ΧΥΤΥ

• ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΧΥΤΑ

 
Τα απορρίμματα της νότιας Χίου (Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας και μερικώς των Καμποχώρων) υποδέχεται καθημερινά ο ΧΥΤΑ στη θέση Πόδορα κατά το διάστημα της δοκιμαστικής του λειτουργίας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τις 15 Οκτωβρίου. Η μη ολοκλήρωση του δρόμου πρόσβασης, εκκρεμότητα της Περιφέρειας για να παραδώσει και επίσημα το έργο, παρεμποδίζει προς το παρόν τη μεταφορά και των σκουπιδιών της υπόλοιπης Χίου, αφού η αδυναμία προσέγγισης από μεγάλα απορριμματοφόρα θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αποκομιδή, όπως εκτίμησαν από κοινού ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ.
Ικανοποιημένος από τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια λειτουργίας εμφανίζεται ο Στ. Σουρέλας, βλέπει πια το προσωπικό που προσλήφθηκε από το ΔΙΑΝΟΧ (5 άτομα) να εργάζεται στο αντικείμενο του και υπολογίζει ότι η μελλοντική πλήρης λειτουργία του ΧΥΤΑ θα δημιουργήσει ανάγκες απασχόλησης ηλεκτρολόγου, περιβαντολλόγου και ενός επιπλέον εργάτη.
Κυρίως όμως προετοιμάζεται για τη σταδιακή μετατροπή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Η υποχρεωτική απαγόρευση που θα ισχύσει από 01/01/2014 για τη μεταφορά ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ ανάγκασε το ΔΙΑΝΟΧ να εκπονεί ήδη μελέτη διαχείρισης, η οποία θα προβλέπει την κομποστοποίηση των απορριμμάτων και τη μηχανική διαλογή, πριν αυτά καταλήξουν στο ΧΥΤΑ. Στην ουσία στις εγκαταστάσεις ενταφιασμού θα πρέπει να καταλήγουν τα υπολείμματα των απορριμμάτων, σε ένα ποσοστό της τάξης του 20-25%, αφού, πέρα από τη μηχανική διαλογή, θα επιβάλλεται ως και η χειρονακτική διαλογή των προς ανακύκλωση υλικών.
 
Στο ΧΑΔΑ;
Κενό στο σχεδιασμό προκαλεί η επί του παρόντος έλλειψη χώρου για τις εγκαταστάσεις της μηχανικής διαλογής, πριν τη μεταφορά των υπολειμμάτων στο ΧΥΤΥ. Χωρίς να έχει επικυρωθεί, ο Δήμος εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης του στο σημερινό σκουπιδότοπο του Δήμου Χίου, καθώς, ως κεντρικό σημείο, θα εξοικονομήσει και καύσιμα, περιορίζοντας αισθητά τις μεταφορές.
 
Απ’ τον επόμενο χρόνο
Σε βραχνάς για το ΔΙΑΝΟΧ εξελίσσεται και η έλλειψη πόρων για την προμήθεια και εγκατάσταση των μηχανημάτων μηχανικής διαλογής. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μέτρο στο ΕΣΠΑ που να «βλέπει» τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, με το Στ. Σουρέλα να αισιοδοξεί ότι μέσα στο 2013 θα βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο.
«Αν πετύχουμε τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, στην ουσία επεκτείνουμε κατά πολύ το όριο αντοχής και ηλικίας του», εξηγεί ο κ. Σουρέλας, διευκρινίζοντας ότι η ανακύκλωση που θα επιχειρείται για τη μετατροπή των σκουπιδιών σε υπολείμματα δεν έχει σχέση με την πρωτογενή ανακύκλωση, αυτή που, όπως όλα δείχνουν, είναι σε σημείο ωρίμανσης για να υπογραφούν πια τα συμβόλαια.
«Η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι μια κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας, έπειτα από αγώνα χρόνων. Είναι ένα σήμα εκσυγχρονισμού και πολιτισμού, γιατί αυτό σηματοδοτεί η δυνατότητα ενός τόπου να αφομοιώνει εξελιγμένες περιβαλλοντικά μεθόδους χρήσης των απορριμμάτων που παράγει», καταλήγει ο κ. Σουρέλας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ