24.1.2020 0:57

Όσα κατέγραψαν οι κάμερες και όσα ειπώθηκαν αλλά δεν γράφτηκαν

Η συγκέντρωση της πλατείας αποτέλεσε αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στη Χίο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η δημιουργία υπερδομής σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Η συμβολή Μπουγδάνου

Στην οργάνωση της συγκεκριμένης κινητοποίησης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά τη διοργάνωση από πλευράς Χίου. Εξ αρχής πίστεψε ότι μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση θα ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, αφού μία μέτρια σε μέγεθος κινητοποίηση θα έφερνε τη Χίο σε δυσμενή θέση. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν αντιλήφθηκε ότι ο περιορισμένος αριθμός ομιλητών ωθεί τον κόσμο σε δύο συγκεντρώσεις και άρα διάσπαση δυνάμεων, ζήτησε από τον Κώστα Μουτζούρη να τον αποδεσμεύσει και να ακολουθήσει αυτόνομη διοργανωτική πορεία. Κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο έστω και την τελευταία στιγμή.

Ανθρώπινη φωνή και σε σωστή διάσταση

Στα αξιοσημείωτα της συγκέντρωσης ήταν και η παρουσία του Μάρκου Σκούφαλου. Εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ ο Μάρκος Σκούφαλος, ήξερε ότι δεν θα χαϊδέψει αυτιά. Έθεσε σε σωστές βάσεις την ομιλία του, έθιξε ζητήματα ανθρωπιστικά, κοινωνικά και πολιτικά, ξέροντας εξ αρχής ότι απευθύνεται σε ακροατήριο αντίθετο από την πολιτική του στάση διαχρονικά. Δεν «μάσησε» όμως και τελικά ανταμείφθηκε με ένα μεγάλο χειροκρότημα ακόμα κι από όσους πολιτικά βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

Η παρουσία των Ιερέων

Η απουσία του Μητροπολίτη Μάρκου κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται. Κατά πάγια τακτική ο Μητροπολίτης σε περιόδους κρίσιμες για το νησί (π.χ. Δημοτικές ή Εθνικές εκλογές) επιλέγει να βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτό έκανε και αυτή τη φορά, επιλέγοντας να βρεθεί εκτός Χίου, υπό τον φόβο ότι κάποιος θα του προσάψει την παραμικρή ανάμειξη σε κινητοποιήσεις που έχουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Μπορεί όμως ο ίδιος να απουσίαζε, όμως οι ιερείς κατέβηκαν με το δικό τους μπλοκ και κέρδισαν το δικό τους «μπράβο».

Τελικά στην πρώτη γραμμή…

Αν κανείς αναζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα τους έτερους αντιπεριφερειάρχες Νίκο Νύκτα και Παντελή Βρουλή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο οργανωτικό κομμάτι της συγκέντρωσης, μάλλον δύσκολα θα τους εντόπιζε. Οι ίδιοι θεώρησαν ότι η οργάνωση της κινητοποίησης αφορά τον Παντελή Μπουγδάνο, καταλογίζοντάς του, προσπάθεια αυτοπροβολής του.

Υπήρξαν μάλιστα και στιγμές που εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους – και μία τέτοια φορά καταγράφηκε ακόμα και μπροστά στις κάμερες- απειλώντας μάλιστα (εκτός καμερών) και με απουσία τους από την συγκέντρωση της Τετάρτης. Τι τα θες όμως, μόλις αντιλήφθηκαν το μέγεθος της συγκέντρωσης, ο φωτογραφικός φακός δεν τους συνέλαβε απλά μέσα στο πλήθος αλλά στην πρώτη γραμμή, ακριβώς μπροστά στην εξέδρα. Οι φήμες πάντως, ότι οι αντιπεριφερειάρχες δεν μιλιούνται μεταξύ τους, πάνε κι έρχονται. Και δεν είναι λίγοι όσοι, υποστηρίζουν – και ίσως βάσιμα- ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμη κατάσταση η οποία θα «σκάσει» πολύ σύντομα. Και ακόμα είμαστε στους 5 μήνες…

…και το χάλι του σιντριβανιού

Η εποχή προχωρά και η δημοσιογραφία εξοπλίζεται με νέα μέσα. Έτσι ενώ σε άλλες εποχές θα σπεύδαμε στην ταράτσα της Περιφέρειας για φώτο, η χρήση drone επέτρεψε την ανάδειξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης του κόσμου στην πλατεία. Μόνο που εκτός από αυτά, ανέδειξε και το χάλι του σιντριβανιού της Πλατείας κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί προσωπικά ότι θα αναλάβει άμεσα να αποκαταστήσει. Γιατί τουριστικός προορισμός δεν είμαστε αλλά μας βλέπουν και τα περιστέρια Δήμαρχε, είτε με 2, είτε με 4 φτερά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ