8.4.2013 11:51

Οριζόντια μείωση 10%-15% στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Βήματα σύγκλισης σημειώνονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο «χαράτσι» του 2013, με οριζόντια μείωση 10%-15% στους συντελεστές και τη ρύθμιση των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2,1 δισ. ευρώ για φέτος. Σήμερα, ο Γ. Στουρνάρας συναντάται πάλι με τους επικεφαλής της τρόικας. Χθες, μετά την πολύωρη σύσκεψη με την τρόικα, ο υπουργός τόνισε πως δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων, δηλαδή νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και νέων φόρων. Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου χαρακτήριζαν πρωταρχικό τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, φέτος, τονίζοντας πως εάν αυτό επιτευχθεί θα μπορέσουμε να ζητήσουμε νέα μείωση του δημοσίου χρέους από τους εταίρους μας.

Χαμηλοί τόνοι

Πάντως, παρά την πρόοδο που συντελείται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τους τόνους και τις προσδοκίες να δοθεί «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των 6 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής, καθώς αυτό προϋποθέτει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα και αυτή να έχει συντάξει θετική έκθεση αξιολόγησης. «Εμείς προτιμούμε την εκταμίευση 2,8 δισ. και 6 δισ., αλλά υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα», σημείωνε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως η απόφαση για τα 6 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου, εκτός και εάν μεσολαβήσει κάποια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το Δημόσιο δεν αντιμετωπίζει ταμειακό πρόβλημα έως τις 20 Μαΐου. Τότε, όμως, πρέπει να πληρωθούν δύο ομόλογα συνολικής αξίας 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και που θα καλυφθούν με τη δόση των 6 δισ. ευρώ.

Υφεση 4,5%

Εν τω μεταξύ, διατηρείται η πρόβλεψη για ύφεση 4,5% φέτος, με κύκλους του υπουργείου να υποστηρίζουν πως οι απώλειες από την κυπριακή κρίση θα αντισταθμιστούν από τις προβλέψεις για μια καλύτερη τουριστική χρονιά.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία στα δύο «μέτωπα», της διπλής ρύθμισης για τις οφειλές αλλά και για το νέο «χαράτσι», τείνουν να «κλειδώσουν». «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό», έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για τη διπλή ρύθμιση.

Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στο νέο «χαράτσι» του 2013, διευκρίνιζαν πως η μείωση των συντελεστών θα είναι οριζόντια 15% για όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Για τη μείωση δεν θα ληφθούν υπόψη η αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, ενώ οι ίδιες πηγές έλεγαν πως δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να πουν ναι ή όχι για την εφαρμογή αφορολόγητου ορίου.

1. Τρόικα και κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση, που θα προβλέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 48 μηνιαίες δόσεις και η οποία εκτιμάται πως ίσως τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Ο αυξημένος αριθμός δόσεων θα αφορά στη ρύθμιση που θα ονομάζεται «νέα αρχή» και στην οποία θα μπορεί να υπαχθεί ο οφειλέτης για μία μόνο φορά.

2. Τα βασικά της χαρακτηριστικά -πέρα από τις 48 δόσεις- είναι: η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι το τέλος του 2012, η προσκόμιση αναλυτικών οικονομικών στοιχείων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις και η χορήγηση κινήτρων για την ταχύτερη εξόφληση. Ωστόσο, ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι σταθερός, καθώς όσο αργότερα υπάγεται ο οφειλέτης στη ρύθμιση τόσο θα μειώνεται η περίοδος εξόφλησης. Παράλληλα με τη «νέα αρχή» θα τρέχει και η πάγια ρύθμιση οφειλών με σαφέστατο χαμηλότερο αριθμό δόσεων. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 δόσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή για μία καλύτερη συμφωνία (π.χ. κλιμάκωση από 12 έως 24).

3. Για τους φόρους στα ακίνητα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από το νέο «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι εισπράξεις από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013 ίσως αγγίξουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να επιβάλλει τον «Ενιαίο Φόρο» για το έτος 2013 και στα αγροτεμάχια. Ο φόρος αυτός, αν και θα αφορά το έτος 2013, θα καταστεί δυνατό να εισπραχθεί εντός του 2014. Στην ουσία θα επιδιωχθεί η εντός του 2014 αναδρομική επιβολή «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» σε όλες τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ