23.8.2019 19:41

Όρισαν πραγματογνώμονα για τη φωτιά στη Σιδηρούντα... 3 χρόνια μετά

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στον έντυπο "π"

Επιστολή αγανάκτησης από τους κατοίκους για την τραγική καθυστέρηση της Εισαγγελίας Χίου

Όταν το ξημέρωμα της 26ης Αυγούστου 2016 η ειδησεογραφία κατέγραφε τον τραυματισμό 3 συνανθρώπων μας και αργότερα τον θάνατο μίας συμπολίτισσάς μας από την καταστροφική πυρκαγιά της Σιδηρούντας, όλοι ζήτησαν να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. 

Παρά τις προσδοκίες ότι η υπόθεση θα οδηγούταν στο ακροατήριο για να αναζητηθούν και πιθανά να καταλογισθούν ευθύνες, η πραγματικότητα προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί οργή κι αγανάκτηση.
 
Κι αυτό γιατί ενώ έχουν ζητηθεί μαρτυρίες και καταθέσεις όσων βίωσαν αυτές τις τραγικές στιγμές, η καθυστέρηση από την πλευρά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών είναι παροιμιώδης. 
 Στο παραπάνω συμπέρασμα συντείνουν δύο βασικά στοιχεία.
 
Πρώτον ότι αντί η Εισαγγελία να ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης άμεσα, ξεκίνησε να παίρνει τις καταθέσεις δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2018 και δεύτερον ότι αποφάσισε να ορίσει πραγματογνώμονα από την Αθήνα 3 ολόκληρα χρόνια μετά. 
 
Συγκεκριμένα πρόκειται για πραγματογνώμονα που συμμετείχε στο πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, ο οποίος βρέθηκε στη Χίο τις προηγούμενες ημέρες αποζητώντας στοιχεία για το τι οδήγησε στον θάνατο μίας συμπολίτισσάς μας που κάηκε στην προσπάθειά της να διαφύγει από τη Σιδηρούντα το μοιραίο βράδυ. 
 
Ωστόσο 3 χρόνια μετά τα περισσότερα στοιχεία στον τόπο του συμβάντος δεν υπάρχουν πια ενώ οι όποιες μαρτυρίες αντλήθηκαν από κατοίκους της περιοχής αλλά και το ρεπορτάζ του «π» που έριξε φως στο τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη βραδιά. 
 
Τι αναζητά ο πραγματογνώμονας
 
Το ενδιαφέρον του πραγματογνώμονα περιστράφηκε γύρω από τον συντονισμό των αρχών το μοιραίο βράδυ καθώς και το εάν δόθηκαν οδηγίες και από ποιον.
 
Επιπλέον μέσα από την έρευνα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το αν τελικά έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού ή οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους μέχρι η φωτιά να περάσει μέσα από το χωριό και να βγει από την άλλη πλευρά. 
Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες και τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2016, διατυπώνουν μέσω του «π» την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι 3 χρόνια μετά η υπόθεση ακόμα δεν έχει οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες. 

Η επιστολή του θύματος 

Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα θύματα της πυρκαγιάς απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου στην οποία αναφέρει τα εξής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα, 

συμπληρώνονται τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σιδηρούντα που σημάδεψε τη ζωή τη δική μου, αλλά και όλου του χωριού. Υπήρξαν θύματα, περιουσίες και φυσικός πλούτος που καταστράφηκαν.

Μια γυναίκα κάηκε και εγώ ήμουν το δεύτερο πιο βαρύ περιστατικό όπου επέζησα μετά από μακρά νοσηλεία συνεχίζοντας το δύσκολο και βασανιστικό αγώνα της επιβίωσής μου.

Είμαστε πολίτες ενός κράτους που δεν κατάφερε να μας προστατεύσει, να μας σώσει, να αντιδράσει όπως όφειλε.Είναι υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών του η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Στην τραγωδία στο Μάτι πριν από ένα χρόνο η δικαιοσύνη ενήργησε άμεσα και αποφασιστικά. Οι προανακριτικές διαδικασίες προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς και αποδόθηκαν κατηγορίες.

Στην περίπτωση της Σιδηρούντας γιατί υπάρχει αυτή η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση τρία χρόνια μετά;

Δύο χρόνια πέρασαν μέχρι να παρθούν καταθέσεις από τους υπεύθυνους και τώρα στη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου μπήκε ο πραγματογνώμονας Μετά από ΤΡΙΑ ολόκληρα χρόνια που όπως καταλαβαίνουμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής στο χωριό δεν απεικονίζεται το ίδιο.

Ζητάμε από εσάς την ταχύτατη έκδοση του πορίσματος, διεκδικούμε την αλήθεια, την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν τα θύματα και την απόδοση ευθυνών σε ΟΛΟΥΣ τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας.

Οφείλει η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία να μας δώσει επιτέλους απαντήσεις και να αποδοθούν ευθύνες γιατί είμαστε πολίτες στο ίδιο κράτος και όχι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Πρέπει να υπάρξει κάθαρση, για να υπάρξει και λύτρωση στις ψυχές μας.

Με εκτίμηση

Καψύλη Άρτεμις

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ