9.4.2012 14:59

«Οριοθετήστε βοσκοτόπια»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟΧΩΡΩΝ

Για την ανεξέλεγκτη βοσκή και τη μετατροπή διαφόρων εκτάσεων, ακόμη και μαστιχοκαλλιεργειών σε βοσκοτόπια, διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς το δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη και το Δασάρχη Χίου οι συνεταιρισμοί μαστιχοπαραγωγών και οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αρμολίων, Ελάτας, Ολύμπων και Πυργίου, ζητώντας την οριοθέτηση συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων βοσκής, την εφαρμογή του νόμου, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη βοσκή και την εκτροφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:    
«Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε, και να εκδηλώσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για το φαινόμενο που χρόνια τώρα παρατηρείται στις περιοχές μας, και το οποίο την φετινή περίοδο έγινε ακόμα ποιο έντονο, δηλαδή την αυθαίρετη βόσκηση, και την άτοπη χωροθέτηση βοσκοτόπων, εντός της ιδιοκτησίας και των κτημάτων μας.
Με την απόφαση που πάρθηκε εντός του 2011 από τους αρμοδίους για την κτηνοτροφία φορείς, σχεδόν το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νησιού, μετακινήθηκε προς τα νότια. Σίγουρα δεν υπήρξε προγραμματισμός, μιας και τα κοπάδια των ζώων μέχρι και σήμερα βόσκουν αυθαίρετα εντός γεωργικών εκμεταλλεύσεων μαστίχας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες μαστιχόδεντρα να έχουν ήδη καταστραφεί, ο κόπος των αγροτών να έχει χαθεί, και η οικονομική τους αφαίμαξη να θεωρείται δεδομένη.
Πως είναι δυνατόν, να χωροθετούνται ζώνες βόσκησης αιγοπροβάτων, εντός ιδιωτικών εκμεταλλεύσεων μαστίχας, και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει η παραμικρή πρόνοια από τους φορείς που εκδίδουν τις σχετικές άδειες για τις συνθήκες και τους χώρους βόσκησης των ζώων. Δεν είναι δυνατόν, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπου εμείς οι αγρότες, προσπαθούμε με κόπο και θυσίες να διατηρήσουμε τα μαστιχόδενδρα σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση, για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζείν, να βρισκόμαστε εν μια νυκτί, θύματα της αυθαιρεσίας, και της έλλειψης προγραμματισμού και οργάνωσης.
Χρόνια τώρα ταλαιπωρούμαστε απ’ την αυθαίρετη βόσκηση, ακόμα και οι κτηνοτρόφοι που στεγάζονται στα υπαίθρια οργανωμένα ποιμνιοστάσια, παρ’ όλο που εξαρχής έχουν συγκεκριμένους χώρους και τοποθεσίες βοσκής, συνηθίζουν λόγω ανυπαρξίας εποπτικού ελέγχου, να αυθαιρετούν, και να αφήνουν ηθελημένα και χωρίς έλεγχο τα ζώα τους, να βόσκουν εντός μαστιχοκαλλιεργειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς.
Δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε να ζημιώσουμε και να αντιπαρατεθούμε με τους κτηνοτρόφους. Και αυτοί όπως και εμείς προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει όμως και αυτοί, να σεβαστούν το κόπο και την περιουσία μας, ούτως ώστε μεταξύ μας να υπάρχει αρμονική σχέση και συνύπαρξη.
Νομίζουμε ότι ήρθε ο καιρός να ληφθούν μέτρα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνήθη μέθοδο του ‘’άρπα κόλλα’’, και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε συλλογικά και συνολικά, οι εποχές είναι δύσκολες και ήδη αρχίζουν να καλλιεργούνται κτήματα τα οποία ήταν ανενεργά για πολλά χρόνια, ο κόσμος ξαναγυρίζει στην γεωργία, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους, να εγκαταστήσουν ελεγκτικό μηχανισμό και να οριοθετήσουν συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια βοσκής, να εφαρμόσουν το νόμο, να μεριμνήσουν για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη βοσκή και την εκτροφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων• δεν μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να αποτελεί δυνητικό δυνάστη των καλλιεργειών μας.
Επειδή θεωρούμε το θέμα πολύ σημαντικό για εμάς, κι επειδή πολλοί παραγωγοί μαστίχας έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρακαλούμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ