6.9.2013 17:01

Ορφανός ο Καστρομηνάς

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

«Απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο», είπαν την Τετάρτη το βράδυ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.ΚΕ.Χ. κι επέστρεψαν στον Δήμο Χίου,  με συνοπτικές διαδικασίες και ομόφωνη ψήφο, τη διαχείριση του Καστρομηνά.

Πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση κρύβεται η δυσαρέσκεια των μελών του συμβουλίου κι ειδικότερα του προέδρου για την άρνηση της Δημοτικής αρχής να υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο πρόταση για αξιοποίηση του χώρου του Καστρομηνά.

Ο κ. Κοντούδης και το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι έτσι όπως λειτουργεί ως σήμερα ο Καστρομηνάς είναι ζημιογόνος για τον εκάστοτε διαχειριστή του, έβγαλαν από πάνω τους το μπαλάκι και το μετέφεραν στον Δήμο από τις αρχές του 2014.

Μόνο υποχρεώσεις

Όπως εξήγησε στον «π», ο Μ. Κοντούδης, στα δεκάδες στρέμματα του Καστρομηνά και στις εγκαταστάσεις του, πλην του θεάτρου, «φιλοξενούνται» κι άλλες υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να έχουν καμιά υποχρέωση επί του χώρου, αφού η ευθύνη για αυτόν ανήκει στη ΔΗ.ΚΕ.Χ. ακόμη και η Υπηρεσία πρασίνου που φιλοξενείται στον Καστρομηνά και θα μπορούσε στη συγκεκριμένη έκταση να έχει κάνει θαύματα, απλά λειτουργεί ως «νοικάρης».

Έξω από τη ΔΗΚΕΧ το παθητικό

Ο πολυχώρος στον Καστρομηνά είναι εντελώς αναξιοποίητος. Το «Μίκης Θεοδωράκης», έχει πολλά περισσότερα έξοδα συντήρησης παρά έσοδα αφού τις περισσότερες φορές διατίθεται δωρεάν στους συλλόγους. Από τη λειτουργία του θεάτρου, που είναι και ο μόνος χώρος που ουσιαστικά αξιοποιείται,  η επιχείρηση «μπαίνει μέσα» κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που σε καμιά περίπτωση δεν ταιριάζει με την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο ένα παθητικό ταμείο να δημιουργήσει και προβλήματα στη διεκδίκηση προγραμμάτων για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΙ, κ.λπ.) και να τινάξει στον αέρα όλο το εύρος των εργασιών της.

Κόκκινο στο πράσινο ταμείο

Από την επιχείρηση υπήρχε ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση κι αξιοποίηση του Καστρομηνά ως πολυχώρου δράσεων. Η πρόταση αυτή είχε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ αλλά την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός «νυμφώνος». «Χάθηκε η ευκαιρία να διαμορφωθεί ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών αλλά και του δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κοντούδης.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως θα πρέπει «ο χώρος να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με βάση το περιβάλλον και την οικολογία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα να διαμορφωθούν περιπατητικές διαδρομές, χώροι προσβάσιμοι σε σχολεία, χώροι αναψυχής, επισκευή θεάτρου, υπαίθριο γυμναστήριο, αναψυκτήρια και άλλοι χώροι που θα είναι λειτουργικοί χειμώνα καλοκαίρι. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο Δήμος να συντηρήσει ένα τέτοιο χώρο επ’ οφελεία πάντα των δημοτών. Εμείς έτσι θέλαμε κι έτσι θα λειτουργούσαμε το χώρο. Αφού δεν το ήθελαν ας τον πάρουν κι ας τον λειτουργήσουν όπως νομίζουν» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ