21.10.2014 19:02

Ώρα για… δημιουργία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Πώς μπορείς να παντρέψεις τα μαθηματικά με τον πολιτισμό, τι μπορεί να συνδέει  μια λέξη με μια εξίσωση, ένα βιβλίο με ένα... ηλιακό ρολόι; Αυτή τη μαγική σύνδεση πέτυχαν οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Λυκείου Χίου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Μαθηματικά και Πολιτισμός.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς και αποτέλεσμα του ήταν η κατασκευή ενός πανέμορφου ηλιακού αναλημματικού ρολογιού, με σαφείς επιρροές από τη ζωγραφική του Ν. Γιαλούρη στη διακόσμηση του.

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 15 μαθητές και οι καθηγητές Π. Σαλιάρης, Αγγ. Καλαγκιά, Τζένη Τέττερη, και Σ. Δήμου. Στα πλαίσια του προγράμματος,  υπήρχε μαι λέσχη ανάγνωσης και εκεί τα παιδιά «καταπιάστηκαν» με το βιβλίο «Τα αστέρια της Βερενίκης». Το βιβλίο αναφέρονταν  στην εποχή των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια κι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ήταν και ο Ερατοσθένης ένας μαθηματικός που προσπαθούσε να μετρήσει τη γη.

«Με αυτό το βιβλίο ως αφορμή, ξεκινήσαμε γνωρίσαμε πώς είναι τα ηλιακά ρολόγια, πώς λειτουργούν κι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του», παρέθεσε στον «π» τη διαδικασία και την πηγή της έμπνευσης του ρολογιού ο ένας εκ των καθηγητών ο Π. Σαλλιάρης.

Το ρολόι

Το ρολόι των παιδιών παρουσιάστηκε την Κυριακή σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου όπου και στήθηκε. Εκεί πραγματοποιήθηκε και επίδειξη για το πώς δουλεύει και το πώς δείχνει την ώρα ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η κατασκευή αυτή να κοσμήσει έναν από τους τοίχους του σχολείου.

Πάμε γι άλλα

Στο 1ο Λύκειο, η έμπνευση και η δίψα για μάθηση είναι αστείρευτη και έτσι ήδη είναι στα σκαριά το επόμενο πρόγραμμα. «Το επόμενο πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με την φωτογραφική λέσχη Χίου κι έχει τίτλο « Χίου περιηγήσεις και φωτογραφίες» αναφέρει ο κ. Σαλιάρης και περιγράφει «Θα αναζητήσουμε περιοχές φυσικού κάλους της Χίου, κυρίως στα Μεσαιωνικά χωριά, θα τις επισκεφτούμε θα τις φωτογραφήσουμε και με τη λήξη του προγράμματος θα κάνουμε παρουσιάσουμε μια έκθεση φωτογραφίας κι ένα ντοκιμαντέρ».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ