27.6.2016 21:58

Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει... Εισαγγελέας [ΕΓΓΡΑΦΑ]

380 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΑΙ 180 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ακριβά φαίνεται ότι θα πληρώσει το τίμημα της ενεργής εμπλοκής του στο μεταναστευτικό ο Δήμος Χίου, αφού για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με την οργανωμένη οργή των κατοίκων της Σούδας και του Κάστρου, που σκοπεύουν να αναζητήσουν το χαμένο δίκιο τους μέσω της δικαστικής οδού.

Έχοντας κατά πολλές φορές στο παρελθόν αγνοηθεί για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, 380 κάτοικοι της Σούδας και 180 κάτοικοι του Φρουρίου παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους προκαλώντας την επέμβαση της Δικαιοσύνης και εγκαλώντας δεκάδες άλλες υπηρεσίες για την αδιαφορία τους σχετικά με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα στον καταυλισμό που λειτουργεί στην καρδιά της πόλης.

Ήδη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου υπάρχουν οι δύο πολυσέλιδες έγγραφες καταγγελίες στις οποίες περιγράφεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή έπειτα από μερικούς μήνες λειτουργίας του καταυλισμού.

Τα κύρια σημεία της καταγγελίας

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ο καταυλισμός που δημιουργήθηκε αιφνιδίως στα τέλη του Οκτωβρίου του 2015 για την 48ωρη παραμονή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, σύντομα μετατράπηκε σε χώρο μόνιμης κατοικίας ατόμων, παρότι ο Δήμος είχε δεσμευθεί ότι μετά τη λειτουργία της ΒΙ.ΑΛ. η Σούδα θα έκλεινε.

«Στον συγκεκριμένο καταυλισμό άρχισαν κυριολεκτικά να στοιβάζονται άνθρωποι ανεξέλεγκτα ο ένας πάνω στον άλλον, διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, να στήνονται αυτοσχέδιες σκηνές η μία σε επαφή με την άλλη, στηριζόμενες πολλές από αυτές με σιδερένιους πασσάλους στον καστρότοιχο του Φρουρίου, άναρχα, χωρίς εποπτεία και πρόβλεψη και να καταλαμβάνονται ανεξαιρέτως όλοι οι ελεύθεροι χώροι», αναφέρουν στην καταγγελία τους.

Οι κάτοικοι εκτός των άλλων σημειώνουν ότι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επιπλέον κοντέινερς κι εκτός του περιφραγμένου χώρου, χωρίς καμία άδεια και πρόβλεψη.

«Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες καθώς οι προβλεπόμενες τουαλέτες και ντουζιέρες, που έχουν τοποθετηθεί, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που αυξάνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να αναγκάζονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους οπουδήποτε, ακόμα και σε αυλές οικιών, σε σκάλες υπογείων, στην παραλία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και ακαθαρσιών. Σμήνος από κουνούπια έχει αναπτυχθεί, προφανώς λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής. Ο χώρος δεν φυλάσσεται, δεν καθαρίζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα η κατάσταση συνεχώς να χειροτερεύει», υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι το αρχαιολογικό μνημείο του Φρουρίου έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Θεωρούμε ότι ο Εισαγγελέας θα επέμβει αυτεπαγγέλτως και θα ξεκινήσει να ασχολείται με την υπόθεση. Ο καταυλισμός είναι σαφές ότι έχει μόνιμο χαρακτήρα, άλλωστε αυτό μαρτυρούν και τα κοντέινερς που θεωρούνται μόνιμες κατασκευές. Είναι γνωστό ωστόσο ότι από το νόμο απαγορεύεται οικισμός μέσα σε οικισμό. Εκτός όμως από αυτό θα πρέπει να δούμε και το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Τάφρου που δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στο Δημόσιο. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούν άδεια από το Υπουργείο και όχι από τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων», ανέφερε στον «π» η δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής Γραμματική Αλοιμόνου, προειδοποιώντας ότι το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση αγωγής σε βάρος του Δήμου.

Τα αιτήματα

Η πολυσέλιδη αναφορά των κατοίκων καταλήγει με την απαίτηση από τον Δήμο Χίου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση του καταυλισμού της Σούδας, δίνοντας στη δημοσιότητα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ζητώντας τη χορήγηση αντιγράφων από τις άδειες με τις οποίες στήθηκε ο καταυλισμός. Οι κάτοικοι εκτός των άλλων καλούν την Εισαγγελία να διερευνήσει ποινικές ευθύνες των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να κινήσει ποινικές διαδικασίες για την παράνομη λειτουργία της Σούδας.

Τέλος ζητούν από πληθώρα δημοσίων υπηρεσιών να στοιχειοθετήσουν μέσα από νόμους τη δραστηριοποίηση του καταυλισμού στην περιοχή, ζητώντας παράλληλα τις ενέργειές τους για την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των κατοίκων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ