15.9.2016 18:45

Ομόθυμη καταδίκη για τα έκτροπα της Τετάρτης

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Στηην ομόθυμη καταδίκη όσων πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της Τετάρτης προχωρούν οι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς καθώς και οι Ενώσεις Συντακτών για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Ανακοίνωση – υπόδειξη κάνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αναφορικά με τα επεισόδια που συνέβησαν στην κινητοποίηση της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αναφέρει:

«Οι επαναλαμβανόμενες ακραίες συμπεριφορές από γνωστούς γραφικούς ακροδεξιούς σε όλη την Χίο ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαν  την χθεσινή  κατάληξη αφού σχεδόν πάντα έχουν την ανοχή της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένοι ακραίοι, χρησιμοποιώντας αυτό που μόνο έχουν, το μίσος για τον άνθρωπο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σπέρνουν  τον τρόμο και τον πανικό,  στοχοποιώντας πολίτες και δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους.

  Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

  • Καταγγέλλει την χθεσινή συγκέντρωση «ομάδων πολιτών» στην πλατεία Βουνακίου, που χωρίς ταυτότητα και μέσα από συνθήματα  που επί μέρες διαλαλούσε ο γνωστός τελάλης  προσπάθησαν να σπείρουν στο Νησί μας την μισαλλοδοξία.
  • Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων  παρουσία  της Αστυνομίας και περιμένει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται και καθήκον της Αστυνομίας είναι να ενεργεί άμεσα προς το συμφέρον των πολιτών. Η ανοχή γεννά μεγαλύτερη βία  με ολέθρια αποτελέσματα .
  • Καλεί τους Χιώτες και τις Χιώτισσες να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια φαινόμενα μίσους και ρατσισμού που προσπαθούν να διχάσουν τον κόσμο. Πρέπει να θυμηθούμε όλοι/ες την ιστορία αυτού του τόπου (πρόσφυγες το 1922, οικονομικοί μετανάστες αργότερα) και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ως άτομα και ως Πολιτεία,  να σταματήσει ο πόλεμος και να μπορέσουν να γυρίσουν και αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι στις εστίες τους. Παράλληλα να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν καλλίτερη συμβίωση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων-μεταναστών όσο διάστημα έχουν την ανάγκη μας.
  • Ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν ασφαλή διαβίωση για όλους τους ανθρώπους που μένουν στο Νησί μας. Και τέλος
  • Ζητά  από την Εισαγγελία  Χίου να πράξει τα νόμιμα προς το συμφέρον της ασφάλειας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Χίου.

Αυτή η ανοχή πρέπει να σταματήσει τώρα και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτα λιγότερο».

 

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Η Ν.Δ.

 

Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση καθώς ο τόπος έχει κουραστεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους την διάσταση του προσφυγικού προβλήματος, καλεί η ΝΟΔΕ Χίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει:

«Η ΝΟ.Δ.Ε Χίου καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινά έκτροπα τα οποία συνέβησαν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Βουνακίου.

Είμαστε εναντίον κάθε μορφής βίας. Ο τόπος μας περνάει δύσκολες στιγμές. Προέχει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, με σεβασμό πάνω απ όλα στον άνθρωπο και στις αξίες του πολιτισμού μας.

Η ΝΟ.Δ.Ε Χίου έχει αναλάβει τον άχαρο και δυσάρεστο ρόλο της "Κασσάνδρας", προειδοποιώντας την Κυβέρνηση για δυσάρεστες καταστάσεις πολύ πριν αυτές συμβούν, χωρίς όμως ποτέ να εισακουστεί. 

Κύριοι κυβερνώντες δεν κινδυνολογούμε. Σας παρουσιάζουμε την πραγματικότητα.

Έχουμε κουραστεί να δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ».

 

ΚΚΕ: «Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων»

Καταδικάζει τα γεγονότα της Τετάρτης το ΚΚΕ Χίου, ζητώντας από την κοινωνία να διεκδικήσει τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και να απομονώσει όσους με φασιστική οργάνωση προκάλεσαν προβλήματα.

«Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ καταδικάζει τη δράση οργανωμένων φασιστικών ομάδων που χτες εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά παιδιών, γυναικών και προσφύγων στους καταυλισμούς στο κέντρο της πόλης.

Τέτοιες ενέργειες αποτελούν συνέχεια των φραστικών επιθέσεων κι απειλών στο Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου (12/9/16) προς τον εκλεγμένο της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκο Σκούφαλο.


Καλούμε το λαό να τους καταδικάσει και να τους απομονώσει, γιατί η συγκαλυμμένη δράση Χρυσαυγίτικων, αντιδραστικών κι άλλων φασιστικών στοιχείων, στρέφεται κατά των θυμάτων κι αθωώνει την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους εγκλωβίζει στο νησί.
 Επίσης, προκαλεί ερωτηματικά  η αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σ' αυτές τις εγκληματικές ομάδες δράσης.
Καλούμε το λαό να διεκδικήσει τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού να δυναμώσουν την πάλη τους για άμεση λύση, ενάντια στις αντιδραστικές φωνές.
Συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους Γιάννη Στεβή, Παντελή Φύκαρη και όσους δέχτηκαν επίθεση».

 

ΠΑΣΟΚ: «Ψυχραιμία είναι η απάντηση στις κραυγές»

Εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη  με οξεία προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές πολιτών, αλλά  και  προσφύγων. 

Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε φυλακές ανθρώπων. Η καθημερινή ζωή των νησιωτών έχει αλλάξει και οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του προβλήματος με αυτοσχεδιασμούς.

Στην αναμπουμπούλα, όμως, χαίρεται ο λύκος. Την απουσία της κεντρικής οργάνωσης εκμεταλλεύονται ομάδες, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν κανένανα λόγο ύπαρξης. 

Είναι σαφές ότι οι ομάδες αυτές, ουδεμία σχέση έχουν και ούτε πρέπει να έχουν με  το δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Εκφράζουμε την απόλυτη καταδίκη σε κάθε περιστατικό βίας, όπως τα χθεσινά έκτροπα που σημειώθηκαν στο νησί μας, τα οποία προσβάλλουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας.

Ψυχραιμία είναι  απάντηση στις κραυγές.

Και σύμπνοια είναι η απάντηση στις φωνές που θέλουν να διχάσουν.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: «Έρμαιο στο βούρκο του φασισμού η Χίος»

 

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ καταγγέλλει το ξεσάλωμα της φασιστικής συμμορίας της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» που έγινε με αφορμή το συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βουνακίου , ενάντια στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί.

Καταγγέλλει την κατά συρροή κραυγαλέα ανοχή της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου απέναντι στον υπόδικο για την επίθεση στο νοσηλευτή κ. Κουτσοδόντη, χρυσαυγίτη Μερμηγκούση, ο οποίος επιτέθηκε αυτή τη φορά στο δημοσιογράφο Γιάννη Στεβή, προπηλακίζοντάς τον και ρίχνοντας κάτω την κάμερα, αποχωρώντας ανενόχλητος να συνεχίσει τις φασιστικές του επιθέσεις και την αντιμετώπιση πάλι με ανοχή , τις επιθέσεις στο δημοσιογράφο Παντελή Φύκαρη και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους που έκαναν το καθήκον τους.

Αυτή η στάση συνέχεια των γεγονότων στο λιμάνι, στις συγκεντρώσεις με αφορμή τα δημοτικά συμβούλια, στις ομάδες αυτοδικίας που στήνονται με πρωτοβουλία των φασιστών  και παραμένουν ανενόχλητες, αν και παράνομες, γεννά μεγάλα ερωτηματικά, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ηθικών αυτουργών τους ξεσαλώματος των φασιστών στο νησί.

Η συμμετοχή και ανοχή μερίδας των Χιωτών σε αυτές τις συγκεντρώσεις που αποδεδειγμένα βρίσκονται μπροστά οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και ξένη με τις παραδόσεις του νησιού, που ασχέτως του πολιτικά συντηρητικού του υπόβαθρου, δεν έδειχνε ανοχή στο Φασισμό, το αντίθετο φημιζόταν για την ανεκτικότητά του, τη φιλοξενία του και την ανθρωπιά του.

Αυτοί είναι οι καρποί που έσπειραν και σπέρνουν τα  επιτελεία των αστικών κομμάτων και παρατάξεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών, των πνευματικών θρησκευτικών  ταγών, μερίδας των αρχών της τοπικής διοίκησης, που μήνες τώρα καλλιεργούν το μίσος για τους πρόσφυγες, τον εθνικισμό, τη φυλετική διάκριση, αφήνοντας στην άκρη τους πραγματικά υπευθύνους  του προβλήματος το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τις συμφωνίες εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα, την ιμπεριαλιστική πολιτική που μοιράζει και δολοφονεί χώρες και λαούς.

Τέλος , αποδεικνύεται για ποιον δουλεύουν οι εγκληματίες του φασισμού αφού την ώρα που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,  έχουν τσακίσει το μεροκάματο, το μισθό, τη σύνταξη, τη ζωή  της νεολαίας με την ανεργία, οι κινητοποιήσεις μερίδας των Χιωτών να εστιάζονται στο προσφυγικό, όχι με την κατεύθυνση να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν με βάση τα δικαιώματά τους, αλλά στην κατεύθυνση της ρατσιστικής μισάνθρωπης  ατζέντας των Χρυσαυγιτών.

 Γι αυτό και τώρα που είμαστε δυστυχώς στο και πέντε, καλούμε αυτούς που έχουν νου και γνώση, που δεν τσακίζονται από τα μικροαστικά όνειρα του θλιβερού νοικοκυραίου, που βρίσκει στον πρόσφυγα τον εύκολο στόχο της αρπαγμένης του ζωής από τα αφεντικά και τον κόσμο τους, τους συνειδητούς εργάτες, μισθοσυντήρητους, αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία,  να οργανώσουν την πάλη τους, να συναντηθούν με το εργατικό, ταξικό κίνημα, να ξεσηκωθούν ενάντια στη μήτρα του φασισμού, τον καπιταλισμό και να απομονώσουν σε κάθε γειτονιά τη χρυσαυγίτικη σαπίλα.

Αν ΤΩΡΑ δε βγούμε στους δρόμους, αύριο θα είναι αργά !

 

Χιακή Συμπολιτεία: Η ακροδεξιά αμαυρώνει τη Χίο, η κυβέρνηση κρύβεται, η αυτοδιοίκηση αδρανεί

Για άλλη μια φορά η Χίος είχε την τιμητική της χθες το βράδυ. Οι πολίτες που ακολούθησαν το ανυπόγραφο, αλλά με σαφώς ακραίες θέσεις, κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας, αποτέλεσαν το τέλειο προκάλυμμα για να ξεδιπλωθεί το ρατσιστικό μένος συγκεκριμένων ακροδεξιών τραμπούκων και χρυσαυγιτών, γνωστών πλέον σε όλους και όλες στη Χίο.

Το τι θα έκανε βέβαια η πορεία αν έφτανε στους καταυλισμούς, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες οικογένειες, παιδιά και ευάλωτες ομάδες, δεν απαντήθηκε από τους πρωτεργάτες. Αλλά οι απόλυτα καταδικαστέες απειλές και οι χειροδικίες στους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους είναι ενδεικτικές των προθέσεών τους.

Ο κύριος υπεύθυνος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η κυβέρνηση «της αριστεράς», περιορίστηκε να παρατάξει μια διμοιρία ΜΑΤ σερνόμενη πίσω από τα ακραία στοιχεία, ενώ τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως «αιφνιδιάστηκε»  από την κίνηση των διαμαρτυρομένων να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς. Κι ας βοούσε ο τόπος, και ας είναι ακόμα νωπά όσα συνέβησαν στο πολύ κοντινό παρελθόν. Σαν να μην είχαν γίνει παρεμβάσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που προειδοποιούσαν για το πώς θα εξελίσσονταν η συγκέντρωση.

Η ίδια κυβέρνηση που καθησυχάζει την τοπική αυτοδιοίκηση, τάζει χρήματα και υποδομές, αλλά δεν κάνει το παραμικρό για τη διευθέτηση της κατάστασης, για τη βελτίωση των συνθηκών, για την αποσυμφόρηση των νησιών, για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. «Θα αποσυμφορηθούν τα νησιά», υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς όμως να θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σχέδιο και πρόγραμμα απεγκλωβισμού των προσφύγων.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και δεν διστάζει πλέον να ισχυριστεί ότι οι πρόσφυγες δεν μπορεί να φύγουν από τα νησιά γιατί αυτό θα σήμαινε κατάρρευση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση επαίρεται για την φιλο-προσφυγική της στάση και κομπάζει για την αλληλεγγύη της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων ανθρώπων στους άθλιους καταυλισμούς. Το ίδιο κρύβονται εδώ και πολύ καιρό και οι τοπικοί υποστηρικτές της, στελέχη κομματικών οργάνων και βουλευτής, έχοντας το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις. 

Η  τοπική αυτοδιοίκηση, ουραγός της αναποτελεσματικής κυβέρνησης, συμμετέχει σε αυτό το άθλιο παιχνίδι εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων, παρά τις προειδοποιήσεις. Ταυτόχρονα, κάνει πλάτες στην ακροδεξιά ρητορική, αν δεν την υποθάλπει, ανέχεται αυτόκλητες και παράνομες «πολιτοφυλακές», και δεν τολμά να πιέσει τους καθ' ύλην αρμόδιους για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Η δημοτική αρχή, ταυτιζόμενη απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική, παραμένει εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη πολιτική, δεν αναζητά συμμαχίες και λύσεις τοπικά, αλλά θεωρεί ότι τα ξέρει όλα.Πρόσφατα, θυμήθηκε να απευθύνει και κάλεσμα για συζήτηση και συνεργασία. Και την αμέσως επόμενη μέρα πήγε να συζητήσει με την κυβέρνηση, χωρίς να προσεγγίσει κανέναν άλλο. Φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν τολμά να προτείνει λύσεις και να απαιτήσει την υλοποίηση τους από την κυβέρνηση. Δεν σκέφτεται καν να κάνει την υπέρβαση, και να απευθύνει κάλεσμα ανθρωπιάς προς την κοινωνία, κάλεσμα συμπαράστασης στους βασανισμένους συνανθρώπους μας.

Η περιφερειακή αρχή, μετά τις ακραίες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, αποφάσισε να αλλάξει πλεύση, ωστόσο αναζητά τον κατάλληλο χώρο, «στη μέση του πουθενά», για να κρύψει τους εγκλωβισμένους, διαιωνίζοντας, αν όχι επιδεινώνοντας την κατάσταση.  

Και πολλοί πολίτες, σαν να μην έμαθαν από τα γεγονότα του περασμένου Απρίλη, εξακολουθούν να θεωρούν πώς είναι οι εγκλωβισμένοι το πρόβλημα τους, αντί να διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική που έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να λέει ότι δεν ξέρει. Ο τόπος είναι μικρός και ξέρουμε όλοι και όλες πώς ακόμα και δίκαια αιτήματα εύκολα μπορούν να τα καπηλευτούν συγκεκριμένοι κύκλοι για να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Η απάντηση από την κοινωνία πρέπει να είναι άμεση και σαφής: αν θέλουμε να περισώσουμε έστω και την τελευταία στιγμή το όνομα της Χίου και να βγάλουμε την ταμπέλα του «μαύρου νησιού» που μας έχει απονεμηθεί παγκοσμίως, ο καθένας και η καθεμιά, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο. Είναι στο χέρι μας αν θα γράψουμε μια λαμπρή σελίδα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ή ένα κατάμαυρο κεφάλαιο ρατσισμού, ξενοφοβίας, απανθρωπιάς.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ