17.7.2013 16:31

Ομιλείτε ελληνικά

ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣ

«Ανακαλύψτε ένα μοναδικό μέρος, τη Χίο, μελετώντας ελληνικά». Με αυτή την προτροπή καλούν ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ανθρώπους όλων των ηλικιών και των γνωστικών πεδίων τα μέλη του Alexandria Institute να έρθουν στη Χίο για διακοπές και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό παρακολουθώντας θερινά μαθήματα.

Το Ινστιτούτο Αλεξάνδρεια

Το Alexandria Institute, είναι μια εταιρεία που στόχο έχει την προώθηση της ελληνικής γλώσσας της Ιστορίας και του πολιτισμού.Το Ινστιτούτο Αλεξάνδρεια διοργανώνει προγράμματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Χίο, τη Μεθώνη, το Ναύπλιο, τη Βέροια, την Αθήνα καθώς επίσης και μέσω του διαδικτύου. Επίσης συμμετέχει σε προγράμματα ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης, προβολής και ανάδειξης μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελείται από μία ομάδα νέων επιστημόνων που τους ενώνει το πάθος και η αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, για τη φιλολογία, την ιστορία, την αρχαιολογία και για τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλεξάνδρεια, Ανδρέας Τσελίκας, διδάσκει νέα και αρχαία Ελληνικά σε μαθητές από όλον τον κόσμο και μίλησε στον «π» για τους «Χιώτες» μαθητές του και τον φετινό κύκλο σπουδών.

Τα θερινά μαθήματα

Τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται θερινά μαθήματα στη Χίο. Μέσα από την ιστοσελίδα του ινστιτούτου, οι ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο ενημερώνονται σχετικά για τη δυνατότητα που τους δίνεται να κάνουν τις διακοπές τους στο πανέμορφό νησί μας, διαμένοντας σε έναν παραδοδσιακό ξενώνα στον Κάμπο, το “Voulamandis House”, μαθαίνοντας ελληνικά. «Κάθε καλοκαίρι έχουμε στη Χίο περίπου 20 μαθητές. Ο πιο μικρός μπορεί να είναι 17-18 χρόνων και ο μεγαλύτερος 78. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών διαφορετικών γνώσεων, από άλλες χώρες έχουν σα συνεκτικό κρίκο τη μεγάλη αγάπη τους για τη γλώσσα για τον ελληνικό πολιτισμό», εξηγεί χαρακτηριστικά στον «π».

Οι μαθητές χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας στο οποίο βρίσκονται και διαμορφώνονται αντίστοιχα και τα μαθήματα που περιλαμβάνουν 40ωρη διδασκαλία κι εκδρομές σε διάφορους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στη βιβλιοθήκη, στη Δασκαλόπετρα αλλά και σε παραλίες και νυχτερινά στέκια εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού όπου παίρνουν και μια γεύση από την τοπική μας κουζίνα.

Μοντέρνα ελληνικά

Φέτος το πρόγραμμα περιελάμβανε την εκμάθηση μοντέρνων- σύγχρονων ελληνικών υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ανδρέα Τσελίκα και Έμμυ Αμπαρτζάκη. Η πρώτη περίοδος των μαθημάτων έληξε την προηγούμενη Παρασκευή με την απονομή των τίτλων σπουδών σε ειδική εκδηλώση που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Βουλάμαντη.

Ακολουθούν άλλες τρεις περίοδοι με ημερομηνία λήξης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ελληνική γλώσσα κι ο πολιτισμός μας για ακόμη μια φορά αποτελούν πόλο έλξης για ένα εξειδικευμένο και στοχευμένο προφίλ επισκεπτών.

Η πρωτοβουλία είναι ιδιωτική αλλά με δεδομένο ότι οι συμμετέχοντες στα μαθήματα αποτελοιύν την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας, δε θα έπρεπε να στηριχτεί κι ανάλογα από τους τοπικούς φορείς;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ