4.11.2014 19:05

Ομάδα μετόχων της «Προμηθευτικής» κινείται κατά της ΔΕΥΑΝΧ

• ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ

Ένας αόρατος πόλεμος υποβόσκει μεταξύ δυο δημοτικών εταιρειών το τελευταίο διάστημα. Η ΔΕΥΑΝΧ αγοράζει νερό αφαλάτωσης, που παράγεται από την «Προμηθευτική» και επιδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως … κατηγορείται ότι δεν αποδίδει το ποσό που οφείλει στην «Προμηθευτική», ουσιαστικά οδηγώντας την σε οικονομική ασφυξία, πάνω που έχει πετύχει να επουλώσει κάπως πολλές από τις χρόνιες πληγές της.

Τα ποσά είναι μεγάλα, χονδρικά από το περίπου 1 εκ. ευρώ που εισρέει στα ταμεία της ΔΕΥΑΝΧ  (μειωμένο κάθε χρόνο που περνά) μετά βίας στην παραγωγό «Προμηθευτική» καταλήγουν οι 400.000 ευρώ.

Το θέμα έχει τεθεί υπόψη του δημάρχου, ο οποίος φέρεται να είναι της άποψης ότι πρέπει να λυθεί μεταξύ των διοικήσεων των δυο δημοτικών επιχειρήσεων.  «Σκληρή γραμμή» εμμένουν πως πρέπει να κρατηθεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΝΧ, που δεν θέλουν να ακούσουν  για επιπλέον μεταβίβαση πόρων.

Το γεγονός αυτό έχει «βγάλει από τα ρούχα τους» τη μικρή μερίδα των ιδιωτών μικρομετόχων της «Προμηθευτικής». Αν δεν το γνωρίζετε, η «Προμηθευτική» στα πρώτα της βήματα ξεκίνησε και με κεφάλαια ιδιωτών. Το ποσοστό τους αργότερα, με τις απανωτές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περιορίστηκε στο 4 – 5 %, πάντοτε όμως υπάρχουν και μάλιστα διατηρούν και εκπρόσωπο στο διοικητικό της συμβούλιο.

Εννοείται ότι από μια Εταιρία με μύρια όσα προβλήματα ρευστότητας δεν είχαν την απαίτηση να πάρουν ποτέ τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της πίσω. Τώρα όμως, που νοιώθουν ότι η άτεγκτη τακτική της ΔΕΥΑΝΧ βάζει χειροπέδες στην προοπτική της «Προμηθευτικής», έχουν αρχίσει να κάνουν σκέψεις πως θα καλυφθούν και οι ίδιοι. Μια από δαύτες είναι η δικαστική αναζήτηση του δίκιου τους. Να κινηθούν με αγωγή κατά της ΔΕΥΑΝΧ, κατηγορώντας την ότι δεν αποδίδει στην «Προμηθευτική» όσα θα έπρεπε από τη λειτουργία των αφαλατώσεων. Εσωτερικό θέμα, θα πείτε. Μα και μια ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη στάση της έναντι εταιρειών σαν την «Προμηθευτική». Πώς βλέπει να πορεύονται κι αν είναι αναγκαίες μέσα στα επόμενα χρόνια ως αναπτυξιακά εργαλεία. Αν της είναι, είναι εξίσου επιβεβλημένη και η διατήρηση της εν ζωή με τις τεχνικές αναπνοές των αφαλατώσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ