20.4.2015 19:40

Ομάδα Διαμεσολάβησης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών «αντικαθιστά» τα ΜΑΤ

Εισηγήσεις για δομικές αλλαγές στις υπηρεσίες καταστολής της Αστυνομίας δέχεται το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης. 

Μετά μάλιστα και την εντολή για διενέργεια διοικητικής έρευνας όσον αφορά στο βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο σχετικά με προσαγωγή ατόμου στην περιοχή των Εξαρχείων από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως οι διαδικασίες να επιταχυνθούν. 


Σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις:

- Η ομάδα ΔΕΛΤΑ (όπως και προεκλογικά είχε ειπωθεί) πρόκειται να καταργηθεί και ένα κομμάτι της να ενσωματωθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ.

- Τα ΜΑΤ (ουσιαστικά μιλάμε για την ΥΑΤ και την ΥΜΕΤ) θα αλλάξουν δομή. Η ΥΑΤ θα παραμείνει όπως είναι και τώρα, οι αστυνομικοί θα φέρουν πιστόλι, ασπίδα, κράνος και γκλομπ, ωστόσο θα παρεμβαίνουν, μόνο όταν γίνονται εκτεταμένα επεισόδια. Η ΥΜΕΤ θα μειωθεί σε διμοιρίες και θα ασχολείται με τα γήπεδα και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

- Δημιουργείται (σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις) μια νέα υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα αποτελείται κυρίως από αστυνομικούς της ΥΜΕΤ.

Θα φέρει -πιθανότατα- την κωδική ονομασία Ομάδα Επιτήρησης και Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων και θα ασχολείται κυρίως με τη διαχείριση των διαδηλώσεων.  

Οι αστυνομικοί που θα υπηρετούν στην  ΟΕΔΔ θα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ΥΜΕΤ, όπως: μπλε στολή, μπερέ και γκλομπ, όμως και πολλές διαφορές, όπως όπλο, αλεξίσφαιρο και σε πολύ εμφανές σημείο τα διακριτικά τους.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Πανούσης, τότε τους επόμενους μήνες θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος αντιμετώπισής των διαδηλώσεων και των αθλητικών αγώνων. Τα ΜΑΤ δεν θα είναι ορατά στους πολίτες και θα επεμβαίνουν, μόνο όταν υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια. Η νεά υπηρεσία ουσιαστικά θα επωμιστεί το έργο των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ