7.4.2016 13:19

Ολημερίς το χτίζανε, τη νύχτα γκρεμιζόταν…

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΤΟΙΧΙΑ ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Τη γνωστή παροιμία της κατασκευής του γεφυριού της Άρτας μας θυμίζει  η εξέλιξη των εργασιών ανασκαφής, αναστήλωσης και ανάδειξης του ενάλιου τείχους του κάστρου της Χίου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο, μετά από δουλειά σχεδόν τεσσάρων ετών.   

Δεν συμβαίνει τίποτα  παράξενο  και καινοφανές  για το κράτος μας. Απλά δικαιώνονται διαρκώς  αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα  δημόσια έργα πάσχουν κατασκευαστικά  και χαρακτηρίζουν  το δημόσιο  αφερέγγυο και σε αυτό τον τομέα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να θάψουμε στα τείχη  την κόρη του πρωτομάστορα για να στεριώσει και να μη γκρεμίζεται, όπως αναφέρει ο θρύλος ότι έγινε στο γεφύρι της Άρτας. 

Η υπόθεση

Τα νέα  πέτρινα τοιχία, που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία από το κλιμάκιο της Τεχνικής υπηρεσίας του παραρτήματος  της Χίου   έχουν γκρεμιστεί ήδη σε δύο σημεία, πίσω από το Οθωμανικό λουτρό και κοντά  στη Βυζαντινή δεξαμενή ύδρευσης, την  Κρύα Βρύση. Πριν από ένα μήνα, στο ρεπορτάζ παρουσίασης των ολοκληρωμένων εργασιών,  η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου κ. Όλγα Βάσση μας δήλωσε ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί επειδή πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες ήταν ότι πρέπει να ξανακτιστούν τα τμήματα που γκρεμίστηκαν μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του προγράμματος “ Στερέωση και αποκατάσταση Εσωτερικού Επιθαλάσσιου τείχους κάστρου Χίου”,  το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 2,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Νήσων Αιγαίου και Κρήτης 2007 - 2013 .

Άγνοια

Τα παράδοξα δεν τελειώνουν εδώ.  Χθες ζητήσαμε  ενημέρωση από την Υπηρεσία της Χίου και  η κ. Βάσση  μας παρέπεμψε στη Διεύθυνση Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων  του Υπουργείου Πολιτισμού. Όμως η Τμηματάρχης κ. Πόπη Φουντά  υποστηρίζει ότι η κεντρική Διεύθυνση  δεν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  και μας παρακάλεσε να τους στείλουμε τις φωτογραφίες  για να ενημερωθούν και να κινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης! Προφανώς η κεντρική υπηρεσία θεωρεί ότι έχουμε χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Εμείς τις στείλαμε και περιμένουμε τις εξελίξεις…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ