29.2.2016 17:39

Οικονομικός ανταγωνισμός πάνω στον πόνο του άλλου

• ΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΩΝ»

Διαστάσεις αρχίζει να προσλαμβάνει και στο νησί μας ο αόρατος ανταγωνισμός μεταξύ φορέων, αποδεκτών δωρεών εις μνήμην αποθανόντων.

Τα ελάχιστα χρήματα που καταθέτουν συγγενείς και φίλοι αντί στεφάνων γίνονται πεδίο διεκδίκησης μεταξύ φορέων, με το φαινόμενο να παίρνει ορισμένες φορές εξοργιστικές διαστάσεις.

Αποκορύφωμα όσα συνέβησαν σε νεκρώσιμη Ακολουθία πριν 10 ημέρες στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευρετής. Ιερέας και συγγενείς της αποθανούσης παραλίγο να έρθουν στα χέρια ή να είχε προκληθεί επέμβαση Εισαγγελέα.

Οι συγγενείς έκριναν ότι τα χρήματα που κατατίθονταν αντί στεφάνου έπρεπε να δοθούν στην εκκλησία του χωριού καταγωγής της αποθανούσης, σε χωριό της βόρειας Χίου. Μάλιστα μια από τις συγγενείς είχε επιφορτιστεί να μαζεύει τα χρήματα για αυτό το σκοπό στον αυλόγυρο της εκκλησίας.

Μόλις έγινε αντιληπτό από τον ιερέα, αξίωσε η συγγενής να απομακρυνθεί από τον αυλόγυρο και η κατάθεση των χρηματικών ποσών εις μνήμην της αποθανούσης να γίνεται στο παγκάρι, προφανώς με τελικό αποδέκτη την Ενορία της Ευρετής, αιτιολογώντας την αξίωση του ότι ο Ιερός Ναός έχει πολλά έξοδα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα και χάρη στην επέμβαση των πιο ψύχραιμων αποσοβήθηκε η συνέχεια. Ωστόσο το ηλεκτρισμένο κλίμα διαπέρασε όλο το εκκλησίασμα και σχολιάσθηκε επικριτικά, καθώς ο πόνος των συγγενών για την απώλεια ενός προσφιλούς τους προσώπου συνοδεύονταν κι από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για την κατάληξη των δωρεών.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο, σε μικρότερη κλίμακα, έχει παρατηρηθεί κι άλλες φορές, ίσως είναι αναγκαίο η Ιερά Μητρόπολη να ορίσει κανόνες τους οποίους θα σέβονται άπαντες και πρώτα απ’ όλα οι ιερείς της. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ