3.10.2013 15:49

«Οι Ζ.Ο.Ε. έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα»

Σημαντικές επισημάνσεις στην χωροταξική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Την άποψη ότι οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου στις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους  έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, εξέφρασε ο Χωροτάκτης Μιλτιάδης Λάζογλου, στην ημερίδα για τη Χωροταξία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαρία Τσάκος».

Γι’ αυτό και  οι δύο ΖΟΕ που έχουν ορισθεί στη Χίο δεν κατάφεραν να προστατέψουν το περιβάλλον από την άκρατη και άναρχη οικιστική επέκταση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ειδικός χωροτάκτης υποστήριξε ότι ένα από τα βασικότερα λάθη που οδήγησαν στον εκφυλισμό των Ζ.Ο.Ε., είναι  ότι δεν υπήρχε χωροταξικός σχεδιασμός που θα υποδείκνυε σωστά την αναπτυξιακή προοπτική και τη δυνατότητα χρήσης της κάθε περιοχής.

Με την εξειδικευμένη εισήγηση του παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα χωροταξίας, αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου και επεσήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να επικαιροποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες κάθε περιοχής, στα πλαίσια της αποδεκτής αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Οι επιπτώσεις

Την ημερίδα άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας «Europa Donna» Κώστας Καρράς, με την  ανάλυση των χωροταξικών επιλογών και πρακτικών που οδήγησαν πολλά κράτη σε οικονομικό κραχ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των οικονομικών επιλογών, τόνισε ότι αντίθετα με την Ελλάδα που έφτασε στην πτώχευση λόγω της διόγκωσης του δημόσιου φορέα με τις αθρόες προσλήψεις, η Ισπανία και η Ιρλανδία πλήρωσαν το τίμημα του υπερδανεισμού και της απελευθέρωσης της τουριστικής οικιστικής κάλυψης των παραλιών η πρώτη και της ενδοχώρας τους η δεύτερη.

«Οι τράπεζες πτώχευσαν και τα κράτη καταστράφηκαν», τόνισε, με αναγωγή και στην υποθήκευση του μέλλοντος της Τουρκίας από την ίδια τακτική.

«Οι Τούρκοι γέμισαν  τα παράλια τους με τουριστικά καταλύματα στοιχισμένα σαν στρατιωτάκια, αλλοίωσαν το φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι Τούρκοι να επιθυμούν να έρθουν για διακοπές της Ελλάδα».

Προσφορά στη Χίο

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Χίου Βασίλης Αγιαννίδης, που μεταξύ άλλων τόνισε την προσφορά της εταιρίας στη Χίο, με την πληρωμή εκπόνησης της μελέτης επισκευής της Νέας Μονής. Ο Δήμης Μυλωνάδης υπενθύμισε ακόμη ότι η Ε.Ε.Π.Π συνέβαλλε σημαντικά στην οργάνωση του Μουσείου της Νέας Μονής και στην προστασία του ενάλιου χαρακτήρα του Κάστρου με την επιστημονική στήριξη της προσπάθειας αποτροπής της  κατασκευής του επιθαλάσσιου δρόμου.

Στη Χίο το συνέδριο του «ΕΝΤΟΠΙΑ»

Στη Χίο θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανάπτυξης Μικρών Περιοχών, όπως δήλωσε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Περιβάλλοντος και πολιτισμού, Κώστας Καρράς. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Μαρτίου 2014. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ