23.11.2016 12:54

Οι ψαράδες της καλής ελπίδας

ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΨΑΡΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ

Ονειρεύονται τσιπούρες, αλλά…βολεύονται και με σπάρους  οι ψαράδες του …Πράσινου Φάρου της Καλής Ελπίδας.  Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Άρης και οι δύο Παντελήδες  σχεδόν κάθε πρωί, κυριολεκτικά με την αυγούλα παίρνουν τα σύνεργα της ψαρικής και δένουν κάβο  στον παλιό χώρο του βόρειου μόλου του λιμανιού, πριν τον πράσινο φάρο.

Από τις 06:30 παίρνουν φωτιά οι πετονιές, στήνουν καρτέρι για να πιάσουν τα ψάρια που βγαίνουν από το λιμάνι για   φαϊ, μετά το βραδινό απάγκιασμα σε απάνεμα νερά.


« Το βράδυ μπαίνουν στο λιμάνι για να κοιμηθούν σε ήρεμα νερά και πρωί – πρωί  με το που θα φέξει βγαίνουν για αναζήτηση τροφής», λέει ο Παντελής εξηγώντας μας γιατί ψαρεύουν τόσο πρωί στο συγκεκριμένο σημείο.

 Πότε πότε πιάνουν και καμιά τσιπούρα, αλλά προς το παρόν αυτό το πρωί έχουν πιάσει δύο καπόνια.

«Στη θάλασσα  μπροστά στα Goody’s έχει αμμουδιά και πάνε εκεί οι τσιπούρες, τις περιμένουμε να βγουν έξω», λέει ο Νίκος που είναι Πελοποννήσιος.

Ο Παντελής μας πληροφορεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει και εδώ την εμφάνιση τους δηλητηριώδη λαγόψαρα, που μπήκαν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο από του Σουέζ.

«Οι ψαράδες και οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν γιατί είναι επικίνδυνα», προειδοποιεί.

Ο Άρης  έχει αφήσει την πετονιά του και έχει πάει πιο πίσω για τσιγάρο, αλλά με τη φωνή του Νίκου το πετάει βιαστικά κάτω και τρέχει στο εργαλείο του.

«Ώπ, τσιμπάει, Νίκο τρέξε!!», του φωνάζει. Πρέπει να έχει  πιαστεί χταπόδι.  Όμως ο  καλός μεζές έχει πάει κάτω από βράχο και δεν βγαίνει.

«Θα το περιμένω που θα πάει, κάποια στιγμή θα ξεμυτίσει και θα το τραβήξω», λέει αυτός αποφασισμένος να μην το χάσει. Η λέξη υπομονή είναι πολύ οικία στους ψαράδες. Το κρύο είναι τσουχτερό, τους ευχόμαστε να έχουν καλή ψαριά και αναχωρούμε για τη ζεστασιά του γραφείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ