Κοινωνία

7/4/15 10:11

τελ. ενημ.: 7/4/15 10:37

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ρουκετοπόλεμο δικαιώνονται

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δικαίωση των θέσεων που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του συνδυασμού σε πρόσφατη συνάντηση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Βροντάδο βλέπει η Λαϊκή Συσπείρωση αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει για την διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου.

 Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν τις ενέργειες που έπρεπε έγκαιρα να έχουν γίνει προκειμένου το έθιμο να εξυπηρετεί τους λόγους διεξαγωγής του αλλά και να διατηρηθεί στο μέλλον.

 «Διαβάζοντας τις ειδήσεις και τις ανακοινώσεις που φιλοξενεί ο Τοπικός Τύπος, παραμονές του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο, γίνεται ξεκάθαρο, όσον αφορά το έθιμο, ότι βρισκόμαστε εδώ και χρόνια «στο ίδιο έργο θεατές»: Η αστυνομία να εντοπίζει και να κατάσχει αυτοσχέδιες ρουκέτες έτοιμες προς ρίψη και καλούπια αυτοσχέδιων ρουκετών, στο πλαίσιο των ερευνών της για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών και οι ρουκετατζήδες των συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής να ανακοινώνουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ρουκετών που θα ρίξουν το βράδυ του Μ. Σαββάτου, τονίζοντας ότι θα συμμετάσχουν ενεργά στον καθαρισμό των περιοχών των δύο ενοριών και των κατοικιών που πλήττονται, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργούν στους κατοίκους και τις περιουσίες τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά, υποστηρίζωοντας ότι τόσο ο Φραγκ. Κυλαδίτης όσο και η Κλ. Κωστάλα, στις 14 Ιανουαρίου παρουσίασαν σε συνεδριάση τις παρακάτω προτάσεις:

«….Γνώμη μας είναι ότι το έθιμο μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό μέσα στο χρόνο, αν  δεν αποκλίνει της  πολιτισμικής του  πορείας  και δεν καταλήγει απλά σε έναν τουριστικό κράχτη για το νησί, που ίσως τελικά και να το εκθέτει. Η ποσότητα των ρουκετών (υπερβαίνουν τις 100.000), η ποιότητα  των υλικών κατασκευής (πολύ  πιο δραστικά  από τα μέχρι πρότινος υφιστάμενα), η  εμπλοκή ατόμων άσχετων με την κατασκευή  και ρίψη ρουκετών- πολλές φορές  και ανηλίκων-, μόνο κινδύνους ελλοχεύει. Επειδή στο παρελθόν έχουμε  θρηνήσει θύματα, θα θέλαμε να προτείνουμε τα  παρακάτω κατά σειρά σπουδαιότητας  ως  προς τη διατήρηση του εθίμου, της ασφάλειας των εμπλεκομένων κατασκευαστών (ρουκετατζήδων), των θεατών και την εξασφάλιση των περιουσιών όσων βρίσκονται στη «γραμμή πυρός» η οποία δεν είναι τόσο στενή,  ώστε να περιορίζεται στα 200 μόνο μέτρα από κάθε εκκλησία «στόχο»:

·    

Νομιμοποίηση του εθίμου. Αν δεν υλοποιηθεί η παράμετρος της νομιμοποίησης κατασκευής και  ρίψης ρουκετών, αλλά «εθιμικώ δικαίω» διαιωνίζεται, τότε δεν πρόκειται να αποτραπούν τα τραγικά περιστατικά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι αστείο να γίνονται συλλήψεις και δικογραφίες εις βάρος κατασκευαστών, κατασχέσεις υλικών κατασκευής σε «εγκαταλειμμένα» σπίτια και μετά  από αυτό να τελείται με τα «παράνομα» υλικά ένα έθιμο που να λαβαίνει παγκόσμιες δημοσιογραφικές διαστάσεις. Η νομιμοποίηση θα αποτρέψει και την παράνομη κατασκευή σε μέρη επισφαλή  και ακατάλληλα καθώς και την εμπλοκή ακατάλληλων ατόμων.

·  

Η επιτροπή που θα συσταθεί για τη διενέργεια του ρουκετοπόλεμου να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι τυπικές. Να έχει τον πρώτο λόγο στην πρόληψη, στον έλεγχο των συνεργείων, των χρησιμοποιούμενων υλικών καθώς και της ποσότητας κατασκευής του κάθε συνεργείου. Να γνωρίζει ονομαστικά τα μέλη του συνεργείου και τον υπεύθυνο, ο οποίος θα λογοδοτεί στην επιτροπή  καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, στησίματος των ρουκετοσυρτών, αλλά  και της ρίψης των ρουκετών.

·  

Ο αριθμός των ρουκετών να μην υπερβαίνει συνολικά τις 40.000 (20.000 ανά ενορία και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των ενοριακών συνεργείων για το ποσό που προτίθεται να κατασκευάσει το καθένα).

·  

Να διευρυνθεί η «γραμμή  πυρός-κινδύνου» σε  απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων πέριξ της εκκλησίας-στόχου και να προσδιοριστεί τουλάχιστον στα 500 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας στα σπίτια που βρίσκονται μέσα σ’ αυτήν την ακτίνα δράσης.

·  

Η φροντίδα διαφύλαξης των σπιτιών των συνδημοτών μας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με ντύσιμο των επισφαλών σημείων με σύρμα να γίνεται χωρίς έξοδα  των συνδημοτών οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για  να προφυλάξουν τα σημεία τα οποία  ο Δήμος αδυνατεί να  προφυλάξει, λόγω  κόστους,  όπως ισχυρίζεται.

·  

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εισόδου στην απαγορευμένη περιοχή αυτοκινήτων επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμώντας να παρακολουθήσουν το θέαμα, εννοούν να μεταβούν μέχρι το σημείο παρακολούθησης με το αυτοκίνητό τους. Η πείρα έχει δείξει ότι αν χρειαστεί να  προσπελαστεί η απαγορευμένη περιοχή από όχημα αστυνομίας, πυροσβεστικής ή νοσοκομειακό, αυτό καθίσταται αδύνατο. Πρότασή  μας είναι οι συγκεκριμένοι δρόμοι να φυλαχτούν από τροχονόμους και όχι από άτομα εντεταλμένα από το Δήμο, αλλά άπειρα.

·  

Ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για το ρουκετοπόλεμο από τη Δημοτική Αρχή, αυτός να χρησιμοποιηθεί και να  μην περικοπούν ποσά από κονδύλια που μπορούν να αφορούν άλλες εργασίες ή έργα και άλλες απαραίτητες λειτουργίες για το Βροντάδο, για το ρουκετοπόλεμο. Επίσης θέτουμε το θέμα κονδυλίων προστασίας και των συνεργείων που κάθε φορά το κάνουν με δικά τους μέσα.

·  

Να αναλάβουν μέρος των εξόδων της  κάλυψης  και της ασφάλειας που προβλέπεται από το έθιμο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις επισιτισμού (ξενοδοχεία – εστιατόρια κ.λπ.) όσων τουριστών επισκεφθούν το νησί για το έθιμο.», υπογραμμίζεται.  

 

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση