30.4.2014 8:52

Οι πλαστικές σακούλες στις πρώτες θέσεις των απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές

Οι πλαστικές σακούλες βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των απορριμμάτων που συναντάμε στις ελληνικές ακτές, ενώ σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Πατρών μόνο τρεις συσκευασίες, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης, το πλαστικό μπουκάλι νερού και το αλουμινένιο κουτάκι, αποτελούν το 50% του ρυπαντικού φορτίου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναφορικά με τα επιπλέοντα απορρίμματα, η έρευνα έδειξε ότι μόνο σε μία θαλάσσια περιοχή το 83% είναι πλαστικές ύλες.
Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2014», που φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια συνεχούς δαστηριοποίησης.

Για το 2013 η πλειονότητα των παράκτιων απορριμμάτων που καταγράφηκαν, από τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ήταν πλαστικές ύλες. Την πρώτη θέση κατείχαν τα πλαστικά καπάκια, τα μικρά κομμάτια πλαστικού και τα αποτσίγαρα.

«Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς μιας χρήσης είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει λάβει νομοθετικά μέτρα για να τελειώσει αυτός ο τρόπος μεταφοράς τροφίμων», είπε ο Ευάγγελος Κουκιάσας, πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

Μεγάλο πρόβλημα για τη Μεσόγειο χαρακτήρισε τη χρήση πλαστικής σακούλας και η Μαρία- Λουίζα Σίλβα Μέγιας, συντονίστρια του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Όπως είπε, τουλάχιστον ένα εκατ. πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών υλών.

Η φετινή εκστρατεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS επικεντρώνεται στην ανάδειξη του προβλήματος που προκαλεί στο περιβάλλον η χρήση της πλαστικής σακούλας. Η εκστρατεία, που περιλαμβάνει εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, αρχίζει την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και είναι εναρμονισμένη με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αναγνωρίζεται η κρισιμότητα του προβλήματος.

Από την πλευρά της η ειδική γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρία Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί φέτος να λάβει περισσότερες από 400 γαλάζιες σημαίες για τις θάλασσές της, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου, είπε ότι το πλαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών.
πηγη: τα νεα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ