2.9.2014 10:24

Οι «πάνθηρες» των πεζών ξεμπροστιάζουν τους ασυνείδητους οδηγούς

Μέρα μεσημέρι, η κυκλοφοριακή κίνηση και η ζέστη στο απόγειο της και ένα... γαϊδούρι έχει παρκάρει το αυτοκίνητο του μέσα στη μέση αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους ηλίθιους που περπατούν, που οδηγούν που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια εντελώς αφιλόξενη πόλη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι λίγες κι ούτε και θα είναι οι τελευταίες οι φορές που έχετε συναντήσει παρκαρισμένο όχημα πάνω σε διάβαση πεζών, μπροστά σε πινακίδα για στάθμευση αναπηρικού αυτοκινήτου ή ακριβώς πριν από  ράμπα πεζοδρομίου αποτρέποντας τη διέλευση των πεζών και την κυκλοφορία των ΑμεΑ και αναγκάζοντας τους να μεταφερθούν στο οδόστρωμα.

Συνέντευξη: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο πρώτος γάιδαρος δημιουργήθηκε το 2003, η κίνηση απέκτησε μαζικότητα και εξαπλώθηκε πανελλαδικά το 2006.Καταστάσεις που εξαγριώνουν, που κάποιους πιο θερμόαιμους τους βγάζουν από τα ρούχα τους. Κάποιοι λοιπόν αποφάσισαν οργανωμένα να αντιδράσουν σε αυτήν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στις πόλεις σε βάρος των πεζών και δημιούργησαν τους  streetpanthers, μια κίνηση με σήμα τον γάιδαρο.

Στόχους τους όπως οι ίδιοι επισημαίνουν δεν είναι να λύσουν το πρόβλημα, ούτε καν να προτείνουν λύσεις. Δίνουν ένα όπλο στον πεζό για να αμυνθεί στην προσβολή της προσωπικότητάς του (διότι αυτό υφίσταται όταν πρέπει να «σκουπίζει» με τα ρούχα του τους προφυλακτήρες αυτοκινήτων) και να δώσει το μήνυμα στον παράνομο οδηγό ότι η πράξη αυτή δεν είναι ανεκτή.

Ερ. Πώς ξεκίνησαν οι streetpanthers και τι ακριβώς είναι;

Απ. Οι streetpanthers είναι άνθρωποι της πόλης, που περπατούν αρκετά στην καθημερινότητά τους και αποφάσισαν να μην ανέχονται πλέον την καθημερινή προσβολή της προσωπικότητάς τους από αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια και διαβάσεις με τρόπο προκλητικά αντικοινωνικό. Το πρώτο αυτοκόλλητο φτιάχτηκε το 2003 από τα δύο ιδρυτικά μέλη και από τότε έχουν κυκλοφορήσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα.

Ερ. Πώς γίνεται κάποιος μέλος της ομάδας σας;

Απ. Δεν υπάρχουν μέλη με την έννοια συνδρομής και συμμετοχής σε διαδικασίες. Κάθε ένας που χρησιμοποιεί το αυτοκόλλητο γίνεται μέλος της ιδέας μας και ελπίζουμε πως δεσμεύεται από τους κανόνες "ορθής χρήσης" του αυτοκόλλητου.

Ερ.Υπάρχουν ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας;

Απ. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες που συναντιούνται και κάνουν κοινές δράσεις για το περπάτημα -το δικαίωμα στο περπάτημα- και το ποδήλατο. Οι πιο οργανωμένες είναι στο Ρέθυμνο και τη Θεσσαλονίκη.  Όμως υπάρχουν πυρήνες σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κατερίνη, Μυτιλήνη και σε πολλά μικρότερα μέρη, ακόμη και στην Κάλυμνο ή τους Παξούς.

Ερ. Τελικά πόσο γαϊδούρια είμαστε; Περιγράψτε μας μια ακραία περίπτωση

Απ. Δυστυχώς οι ακραίες περιπτώσεις είναι η καθημερινότητα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε πόλεις και χωριά. Είναι τα σταθμευμένα αλλά και κινούμενα αυτοκίνητα που κατακλύζουν τους πεζόδρομους στα τουριστικά μέρη, είναι ο παρκαρισμένος μπροστά στην καγκελόπορτα του χαμηλού σπιτιού στη Μηλίνα του Πηλίου που αναγκάζει τον κάτοικο του σπιτιού να σκαρφαλώσει στον φράχτη του για να μπει στο σπίτι, είναι οι συστοιχίες αυτοκινήτων πάνω σε φαρδιά πεζοδρόμια που αναγκάζουν τον κόσμο να περπατά στο... οδόστρωμα. Εικόνες αστικής βαρβαρότητας που τις συνηθίσαμε και μας φαίνονται "αναγκαίο κακό".

Ερ. Θεωρείτε ότι με ένα αυτοκόλλητο κάποιοι συνετίζονται; 

Απ. Ναι, αρκετοί είναι αυτοί που λένε «δίκιο έχουν, πάρκαρα σαν γάιδαρος». Όμως ο σκοπός του αυτοκόλλητου δεν είναι αυτός. Είναι πρωταρχικά η έκφραση του θυμού και της αντίδρασης του πολίτη απέναντι σε κάποιον που δεν σέβεται το δημόσιο χώρο. Μετά είναι να δείξει στον οδηγό αλλά και στους υπόλοιπους πεζούς ότι αυτή η συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή. Επίσης είναι ένα χιουμοριστικό «κοινωνικό κράξιμο». Τέλος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξωτερικεύσεις το θυμό σου, «γλυτώνω το εγκεφαλικό» μας είπε κάποιος, χωρίς να κάνεις ζημιά στο αυτοκίνητο.

Ερ. Πιστεύετε ότι εν τέλει πρέπει να πάρουν οι πεζοί την κατάσταση στα χέρια τους για να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στις πόλεις και πώς διασφαλίζεται ότι δε θα περάσουμε στην κατάχρηση των αυτοκόλλητων;

Απ. Δεν πιστεύουμε ότι «παίρνουμε την κατάσταση ή το νόμο στα χέρια μας».  Όταν κάποιος σου πάρει τη σειρά στο ταχυδρομείο ή αφήσει το σκυλί του να κατουρήσει στην πόρτα σου, η αντίδραση, όσο απότομη κι αν είναι, δεν είναι αυτοδικία. Το αυτοκόλλητο είναι η αντίδραση στην προσβολή του δικαιώματός μου. 

Κατάχρηση, ναι είναι πιθανή αφού χιλιάδες Έλληνες το χρησιμοποιούν. Στο πίσω μέρος έχουμε γράψει πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τη χρήση του.

Ερ. Πώς μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας;

Μέσα από την ιστοσελίδα μας www.streetpanthers.gr όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει αυτοκόλλητα ή να βρει ποια βιβλιοπωλεία τα πουλάνε. Σημειωτέον ότι μπορεί κανείς να "κατεβάσει" και να εκτυπώσει όλα τα έντυπά μας, αλλά και να μας τα ζητήσει δωρεάν όταν τον δυσκολεύει η πληρωμή. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ