27.3.2017 20:20

Οι «παγιδευμένοι» της Χίου στο BBC -ΒΙΝΤΕΟ

Η Χίος για άλλη μια φορά γίνεται το νησί των «παγιδευμένων» μεταναστών και προσφύγων και γεμίζει με πρόχειρους καταυλισμούς. Το BBC καταγράφει την προσφυγική ροή των τελευταίων δύο εβδομάδων και παρατηρεί ότι είναι αυξημένη. «500 μετανάστες έφτασαν στο νησί από την Τουρκία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Άλλοι παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στο νησί. Ο Αμπντουλάχ αλ-Κιέμ είναι ένας από αυτούς. Έφτασε στη Χίο μόλις τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου.

«Βρίσκομαι εδώ από τον Μάρτιο του 2016», λέει ο Αμπντουλάχ αλ-Κιέμ στην κάμερα του BBC. «Έχω ήδη χάσει ένα χρόνο εδώ για το τίποτα. Επτά μήνες τώρα περιμένω για ένα πόρισμα και κανείς δεν γνωρίζει να μου πόσο ακόμη θα περιμένω. Όταν ήμουν στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας ένας φίλος μου είχε πει: ‘βιάσου. Φύγε όσο πιο γρήγορα μπορείς’. Αυτός ήταν τυχερός. Έφυγε από την Τουρκία στις 18 Μαρτίου και τώρα είναι στη Γερμανία».

Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στη Χίο. Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγραφών ή της επιστροφής στην Τουρκία είναι χρονοβόρα και οι χιλιάδες παγιδευμένοι της Χίου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ