17.6.2015 12:02

Οι μετανάστες σώζουν τις ακτοπλοϊκές

ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΧΙΟΥ- ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 12,2%

Πτώση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό καταγράφουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ωστόσο, υπάρχουν και γραμμές με ανοδική επιβατική κίνηση, όπως του Βορείου Αιγαίου και της Ρόδου, που οφείλεται στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ειδικότερα, στις γραμμές του Αιγαίου σημειώνεται μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 3,5%, καθώς φέτος το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου έχουν μετακινηθεί 1.339.947 επιβάτες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν μετακινηθεί 1.389.071. Από την αρχή του χρόνου, οι περισσότεροι επιβάτες έχουν μετακινηθεί στη γραμμή Ηρακλείου.

Το πρώτο τετράμηνο του 2015, οι επιβάτες με προορισμό την Κρήτη παρουσιάζουν μείωση κατά 11,8%, ενώ μικρή πτώση εμφανίζουν και οι Κυκλάδες (κατά -1,5%).

Αύξηση κατά 12,2% παρατηρείται στους επιβάτες με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο και 2,8% στα Δωδεκάνησα.
Ανοδο 3,7% και 2,8% εμφανίζουν στο τετράμηνο οι γραμμές Χίου-Μυτιλήνης και Ρόδου αντίστοιχα. Σε μεγάλο βαθμό, η άνοδος οφείλεται στους πρόσφυγες από τη Συρία που κατακλύζουν τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ταξιδεύουν για τον Πειραιά με δικά τους χρήματα, ενώ για ένα μικρό μέρος που εκδηλώνει αδυναμία, τα εισιτήρια τα καταβάλλουν οι δήμαρχοι των περιοχών, όπως επισημαίνουν ακτοπλοϊκοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, ποσοστό 52%-55% των αφίξεων είναι αλλοδαποί και οι υπόλοιποι Ελληνες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ