25.6.2015 10:48

Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Επιβαρύνσεις 1% έως 6% για τους συνταξιούχους -ανάλογα αν εισπράττουν μόνο κύρια ή και επικουρική σύνταξη-, 1,5% για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και 2,9% για τους εργοδότες περιλαμβάνει το πακέτο του Ασφαλιστικού που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε μια προσπάθεια τόνωσης των εσόδων των Ταμείων και αποφυγής άμεσων περικοπών στις συντάξεις, το βάρος πέφτει στις αυξήσεις των εισφορών, αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη κλειδωμένο αφού συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις και τα σενάρια που συζητώνται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, οι κύριες συντάξεις αναμένεται να επιβαρυνθούν με 1% αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη (από 4% στο 5%) από φέτος, ενώ στις επικουρικές -που διασώζονται από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος- επιβάλλεται εισφορά 5% υπέρ κλάδου υγείας από του χρόνου.

Δηλαδή κάποιος που εισπράττει κύρια και επικουρική σύνταξη χάνει σωρευτικά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 680 ευρώ χάνει 6,8 ευρώ τον μήνα, ενώ αν λαμβάνει και επικουρική 182 ευρώ θα χάσει από το 2016 άλλα 9,1 ευρώ, σύνολο 16 ευρώ τον μήνα.

Δεδομένου ότι το ΕΤΕΑ χορηγεί επικουρικές που κυμαίνονται από 132 ευρώ (ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ) μέχρι 512 (ΤΕΑΠΕΤΕ), η επιβολή της εισφοράς 5% θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσες μειώσεις από 6 έως 26 ευρώ τον μήνα. Ειδικοί, ωστόσο, της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να είναι διαφορετικές αν η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιστεί στο αρχικό ονομαστικό ποσό και όχι αφού αφαιρεθούν οι περικοπές (π.χ. μνημονιακές).

Για επικουρικές της τάξης των 150 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 7,5 ευρώ τον μήνα, για συντάξεις 200 ευρώ η μείωση θα είναι 10 ευρώ, για επικουρικές των 300 ευρώ στα 15 ευρώ τον μήνα, για συντάξεις 400 ευρώ στα 20 ευρώ.

Επιβάρυνση
Αντίστοιχα η επιβάρυνση για τις κατώτατες κύριες συντάξεις των 480 ευρώ θα είναι 4,8 ευρώ τον μήνα, ενώ για κύριες που φτάνουν τα 2.500 ευρώ, ο περιορισμός θα είναι 25 ευρώ. Για "οριζόντιες έμμεσες περικοπές" κάνει λόγο ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Στο τραπέζι είναι και η επαναφορά εργοδοτικών κι εργατικών εισφορών συνολικού ύψους 3,9% (1% εργατική και 2,9% εργοδοτική) που καταργήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, αλλά χωρίς μέτρα για την υστέρηση των εσόδων του ΙΚΑ. Η επαναφορά των εισφορών που πέφτει στο τραπέζι σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα στα έσοδα του ΙΚΑ, σε συνδυασμό με αύξηση 0,5% των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, διαμορφώνει μια επιβάρυνση 1,5% για τους μισθωτούς που ασφαλίζονται σε επικουρικό Ταμείο (από 15,5% σε 17%) και 2,9% για τις επιχειρήσεις (από 24,6% σε 27,5%). Μισθωτός με μέσο μισθό 1.050 ευρώ χάνει 15,75 ευρώ τον μήνα, ενώ ο εργοδότης του θα πληρώνει γι' αυτόν 30,45 ευρώ επιπλέον. Αντίστοιχα μισθωτός με 750 ευρώ χάνει 11 ευρώ τον μήνα και ο εργοδότης του 21.

Στο μέτωπο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η "μάχη" επικεντρώνεται στον βηματισμό με τον οποίο θα κλείσουν τα παράθυρα για έξοδο πριν από τα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδή με μειωμένη στα 62 και με πλήρη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Αν και η κυβέρνηση θέλει ο χρόνος προσαρμογής να ξεκινήσει τον Γενάρη και να ολοκληρωθεί το 2025, οι δανειστές πιέζουν και δεδομένου ότι στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προϋπολογίζονται 60 εκατομμύρια για φέτος, δεν αποκλείεται οι αλλαγές να έρθουν νωρίτερα.

Επίσης δεν θεωρείται απίθανο να επιταχυνθεί ο βηματισμός σύγκλισης των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων με τα γενικά π.χ. σε βάθος 4ετίας, με προστασία θεμελιωμένων δικαιωμάτων, βαρέων και μητέρων ΑμΕΑ.

Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις 25ετίες σε Δημόσιο και Σώματα Ασφαλείας, που θεμελιώνουν δικαίωμα μόνο με τον χρόνο ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας, κάτι που δεν δέχονται ωστόσο οι δανειστές.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ