18.11.2015 17:02

Οι Ισπανοί ερυθροσταυρίτες της Χίου

- ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Μάχες με όλα τα θεριά που απειλούν την υγεία και την επιβίωση των προσφύγων και των μεταναστών δίνουν οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Το Περιφερειακό Τμήμα της Χίου, με την αρωγή της Κεντρικής διοίκησης έχει οργανώσει και λειτουργεί δύο Ιατρικά  Κέντρα Περίθαλψης, απέναντι από το Λιμεναρχείο και στις νέες εγκαταστάσεις της Σούδας. Οι Χιώτες εθελοντές και τα επικουρικά στελέχη της Κεντρικής διοίκησης προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Υγειονομικές, επισιτιστικές, γραφιστικές, κάνουν διανομές, απασχολούν και διασκεδάζουν μικρά παιδιά, μεσολαβούν ως διερμηνείς, τακτοποιούν και διανέμουν ιματισμό  σε καθημερινή βάση. Ακόμη και αναζητήσεις αγνοουμένων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των καθηκόντων τους, παλιά διαδικασία για τους ερυθροσταυρίτες, όπως και όλες οι άλλες δράσεις από το 1878 που ιδρύθηκε ο διεθνής  οργανισμός.

Αρωγοί

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Χίου γιατρός Σίμος Γεραζούνης τονίζει ότι κάνουν αυτό που προσφέρουν από τότε που ιδρύθηκε το τμήμα της Χίου. Στην περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών έχουν εμπειρία 25 ετών.

«Είμαστε αρωγοί τους από τις αρχές της 10ετίας του 1990, τότε που τους φιλοξενούσαν στο κρατητήριο και σε ισόγειο κτίριο δίπλα στην παλιά  Αστυνομική Διεύθυνση Χίου. Έχουμε εμπειρία και τεχνογνωσία 25 ετών, οι εθελοντές μας προσφέρουν εναλλάξ εξειδικευμένες υπηρεσίες  υψηλού επιπέδου», προσθέτει.

Από το 1881

Υπενθυμίζει μάλιστα τη διαχρονικότητα της προσφοράς του Ε.Σ. στη Χίο υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη του παρουσία στο νησί μας έχει καταγραφεί όταν ήταν ακόμη σε… βρεφική ηλικία, μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του.

«Ο νεοσύστατος Ε.Ε., βοήθησε πολύ τη Χίο. Οργάνωσε  και λειτούργησε  νοσοκομείο την περίοδο του σεισμού του 1881. Η παρουσία του είναι συνεχής  έως σήμερα».

Οι Ισπανοί Ερυθροσταυρίτες

Θέλοντας να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή και  αναγνώριση, τονίζει ιδιαίτερα την προσφορά  του κλιμακίου του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, που φιλοξενείται στη Χίο από τις αρχές του Οκτώβρη. Οι Ισπανοί εθελοντές  συνεργάζονται αρμονικότατα με τους Έλληνες συνάδελφους τους και τους εκπροσώπους των Ελληνικών και  διεθνών φορέων που συντονίζουν το έργο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πολύτιμη και η παρουσία του επαγγελματικού στελέχους του Διεθνούς Ε.Σ., Ολλανδού Μπάστιαν Βούισις,  ο οποίος είναι ειδικευμένος στις μεθόδους προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Λακωνικά τα στελέχη, στην “σκηνή”  του Οργανισμού απέναντι από το Λιμεναρχείο, μιλούν κυρίως με τα έργα και αποφεύγουν την προβολή, το επιβάλλει ο σφυρηλατημένος χαρακτήρας τους. Τονίζουν ότι κάνουν το καθήκον που τους  επιβάλλει ο ανθρωπισμός με τους κανόνες, την οργάνωση, την ανθρώπινη και την υλικοτεχνική υποδομή που τους  παρέχει ο Ε.Ε.

Μετά από άδεια των προϊσταμένων αρχών τους, αποθανατίσαμε σε ώρα εργασίας κάποια από τα στελέχη που είχαν βάρδια χτές το πρωί. Η γιατρός Μαρία Εουχένια Γκόμεζ, η νοσηλεύτρια Παουλίνα Χάρα και “τα δικά μας παιδιά”, η νοσηλεύτρια από τον Κεντρικό Οργανισμό Αγνή Γρατσία και η Χιώτισσα εθελόντρια Αγλαΐα Στείρου, πρόσφεραν τους υπηρεσίες τους σε έναν Ιρακινό και σε δύο Σύριους. Ο νοσηλευτής Xαβιέ Πριέτο, αποφεύγει ότι έχει σχέση με προβολή.

Φεύγοντας τους ευχηθήκαμε να είναι καλά, για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα το πολύτιμο εθελοντικό έργο τους.

Καθήκον μας να μεταφέρουμε την παράκληση του Σ. Γεραζούνη.

«Οι εθελοντές μας  δεν αρκούν, πρέπει να έλθουν νέοι. Θα πολλαπλασιάσουν το ανθρώπινο  δυναμικό, το έργο που προσφέρουμε και θα  αντικαταστήσουν  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ