10.9.2013 12:52

Οι εταιρίες θα αποφασίσουν...

- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σε πλήρη αναβρασμό θα βρει τα σωματεία των συνταξιούχων του ΝΑΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης που επισκέπτεται τη Χίο την Πέμπτη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνάντησης για τη λαθρομετανάστευση που πραγματοποιείται στο νησί μας.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας με την οποία παύει να ισχύει η έκπτωση 50% που δικαιούνταν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, γεγονός που αποτελεί casus beli για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που συγκροτούν το μέτωπο των απόμαχων της θάλασσας. 

Ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν μη προβλέψιμη. Από την στιγμή που οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια απελευθερώθηκαν το υπουργείο δεν μπορεί να επιβάλλει να υπάρχουν εκπτώσεις για κατηγορίες πολιτών τις οποίες δεν θα επιδοτεί.

Εάν λοιπόν το υπουργείο αποφάσιζε να διατηρήσει- επιβάλλει την έκπτωση του 50% για τα εισιτήρια ΝΑΤ, τότε αυτόματα θα έπρεπε να βρει τις πιστώσεις εκείνες που θα κάλυπταν το αντίτιμο στις ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο χρόνος που επιλέγεται πάντως για να σταματήσει η έκπτωση στα εισιτήρια, δείχνει ότι πίσω από την εξαγγελία βρίσκονται οι όροι της τρόικας και η δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό λίγο φυσικά ενδιαφέρει μιας και το αποκλειστικό ζήτημα είναι να βρεθεί τώρα μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τους απόμαχους του ΝΑΤ, αλλά και δεν θα φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση τις ακτοπλοϊκές εταιρίες στο χέρι των οποίων βρίσκεται αποκλειστικά η έκπτωση στα εισιτήρια.

«Απαιτείται συστράτευση και ψυχραιμία»

Πλήρως αντιλαμβανόμενα τις δυσκολίες που προκύπτουν και της «διπλωματίας» που απαιτείται, τα σωματεία των συνταξιούχων πραγματοποιούν από χθες επαφές τόσο στη Χίο όσο και στην Αθήνα ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λύση στο σημείο που έχουν φτάσει οι εξελίξεις. «Η εγκύκλιος που αναφέρει τους δικαιούχους έκπτωσης στα εισιτήρια των πλοίων δεν μας αναφέρει. Επομένως προφανώς δεν τη δικαιούμαστε πλέον κατά το υπουργείο. Είναι παρήγορο ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν έχουν εφαρμόσει την εγκύκλιο μέχρι σήμερα. Συνεχίζουν να παρέχουν τις εκπτώσεις που δικαιούμαστε. Πέραν όμως του δεδομένου, είναι απορίας άξιο γιατί δεν εφαρμόζονται τουλάχιστον κοινωνικά κριτήρια και απλά περιλαμβάνονται στις εκπτώσεις όλες οι άλλες κατηγορίες πολιτών αναφανδόν. Από την πλευρά μας θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα και θα εξαντλήσουμε το διάλογο με τους αρμοδίους και τις εταιρίες για να πετύχουμε μια συμφωνία που θα τηρηθεί. Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο και φυσικά αρκετή πίεση που από την πλευρά μας καταβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση», τονίζει στον «π» ο Μάρκος Ζαννίκος που μαζί με τα σωματεία συζήτησαν χθες επί μακρόν με τον βουλευτή Κ. Μουσουρούλη σε μια προσπάθεια να  ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Συνεχίζουν τις εκπτώσεις οι εταιρίες

Στον αντίποδα των εξελίξεων οι εταιρίες είναι απόλυτα ενημερωμένες για την εγκύκλιο όμως ακόμη και χθες στα συστήματα τους τα εισιτήρια έβγαιναν με κανονικά με την έκπτωση που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ. «Μέχρι και χθες δεν είχε αλλάξει απολύτως τίποτα, ούτε και υπήρξε κάποια άλλη ενημέρωση. Οι εταιρίες εάν θέλουν μπορούν να διατηρήσουν την έκπτωση ως «εμπορική έκπτωση» αφού ούτως ή άλλως λίγη σημασία έχει γι’ αυτές η εγκύκλιος του υπουργείου. Οι ναύλοι είναι ελεύθεροι και το υπουργείο μπορεί να ζητήσει εκπτώσεις μόνο εφόσον τις πληρώσει το ίδιο, κάτι που ισχύει για τα άγονα δρομολόγια και τις ευπαθείς ομάδες. Μπορεί να τις τροποποιήσουν, μπορεί να τις μειώσουν, μπορεί να κάνουν κάτι άλλο, ωστόσο μέχρι σήμερα ισχύουν στο ακέραιο», δηλώνει στον «π» Χιώτης τουριστικός πράκτορας.

Αναβρασμός και στην Π.Ν.Ο.

Αν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών σχετίζεται μόνο με τους εν ενεργεία και όχι με τους συνταξιούχους, εντούτοις εδώ και μέρες βρίσκεται σε συζητήσεις με τα Σωματεία του ΝΑΤ για να καθοριστούν βήματα στήριξης και υποστήριξης της έκπτωσης που ισχύει σήμερα. Η Π.Ν.Ο. με ισχυρό διαπραγματευτικό ρόλο έναντι των ακτοπλοϊκών εταιριών ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις. 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ:

  1. Η έκπτωση να διατηρηθεί στο ακέραιο με τη σύμφωνη γνώμη των ακτοπλοϊκών εταιριών.
  2. Η έκπτωση να ισχύσει για τα χειμερινά δρομολόγια και όχι για τα καλοκαιρινά στα οποία η ζήτηση είναι διαφορετική.
  3. Η έκπτωση να μειωθεί στο 20 ή στο 30% από το 50% που είναι σήμερα.
  4. Η έκπτωση να ισχύσει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων (για παράδειγμα κάθε συνταξιούχος να δικαιούται 4-6 μειωμένα εισιτήρια το χρόνο).   
  5. Η έκπτωση να ισχύσει ολόκληρη ή μειωμένη ή κατά κάποιο περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων μόνο για τον συνταξιούχο ΝΑΤ και όχι και για τα άλλα μέλη που καλύπτει ο ίδιος με την κάρτα του.
  6. Η έκπτωση να καταργηθεί πλήρως.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ