13.1.2016 15:31

Οι εργοδότες μπορούν πλέον να ελέγχουν και με το νόμο τα chat των υπαλλήλων τους

Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις απευθείας συνεννοήσεις των στελεχών μεταξύ τους.

 Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εργοδότες μπορούν να διαβάζουν στο εξής, και με το νόμο, τα προσωπικά μηνύματα υπαλλήλων που αποστέλλονται μέσω των υπηρεσιών chat και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εν ώρα εργασίας.

Το δικαστήριο στο Στρασβούργο σε απόφαση που εκδόθηκε χθες, δικαίωσε εταιρεία που διάβασε προσωπικά μηνύματα υπαλλήλου και κατόπιν τον απέλυσε.

Πρόκειται για εργαζόμενο από τη Ρουμανία, μηχανικό, ο οποίος απολύθηκε λόγω του προσωπικού του ταχυδρομείου.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι εργοδότης είχε το δικαίωμα να διαβάσει προσωπικές συζητήσεις υπαλλήλου του μέσω του Yahoo Messenger, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο.

«Ο εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι όπως διαπιστώθηκε από τα εθνικά δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη. Το Δικαστήριο δεν βλέπει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα ευρήματα» αναφέρεται στην απόφαση.

Οι δικαστές ανέφεραν ότι ο εργαζόμενος παραβίασε τις πολιτικές της εταιρίας και ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να ελέγξει εάν είναι συνεπής στην εργασία του, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ το BBC.

Πηγή:  iefimerida.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ