15.5.2013 14:51

Οι άθλιοι του Χαλκειούς - ΦΩΤΟ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η ποιότητα της διαβίωσης μας έχει επιδεινωθεί δραματικά, αλλά θα νοιώσετε πραγματικά προνομιούχοι, αν δείτε από κοντά την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των τσιγγάνων που ζουν με τα μικρά παιδιά τους έξω από το Χαλκειός, στα όρια των περιοχών Μεθυστής και Λαγκάδια, πλάϊ στις εγκαταστάσεις σκυροδέματος Ζενιώδη.

Μέσα στα λασπόνερα, σε παράγκες από ξύλο, χαρτόνια και πλαστικά, χωρίς νερό, φως και αποχέτευση, με παραπήγματα που ο Θεός να τα κάνει τουαλέτες, σε συνθήκες χειρότερες από ζώα, είναι ένα θαύμα το ότι δεν έχουν εξολοθρευτεί.

Η αρχή

Το Νοέμβριο του 2012 εκδιώχθηκαν από το παράπηγμα του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ όπου στεγαζόταν, μετά από αίτημα του τοπικού συμβουλίου του Χαλκειούς στους ιδιοκτήτες. Τα περίπου 50 άτομα των επτά οικογενειών βρέθηκαν στον δρόμο. Ύστερα από μερικούς μήνες κάποιες οικογένειες βρήκαν στέγη σε οικόπεδο που τους παραχώρησε κάτοικος του Χαλκειούς, χωρίς όμως να έχουν τις  στοιχειώδεις δυνατότητες αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης.

Ανησυχούν

Οι κάτοικοι του Χαλκειούς ανησυχούν για την κατάσταση, που μπορεί κάποια στιγμή να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στους ίδιους, αφού μια πιθανή επιδημία μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στις οικογένειες τους.

Πολλοί θα πουν ότι οι τσιγγάνοι έχουν μάθει να ζουν έτσι και συχνά προκαλούν πολλά προβλήματα σε ξένες ιδιοκτησίες, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι  περίοικοι δείχνουν κατανόηση και πολλές τους  φορές βοηθάνε με πολλούς φανερούς και κρυφούς τρόπους, μας λέει η παρέα των Κώστα Ζώα, Ισίδωρου Στάμπα, Δημήτρη Μαρίνου και  Γιάννη Βαβυλουσάκη.

Το νερό

Δεν μπορούν όμως να αποσιωπήσουν και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η αναγκαστική συμβίωση, με πρώτα και σοβαρότερα τα ζητήματα υγιεινής και ύδρευσης. Πολλοί βρίσκουν παράλογο να χρεώνονται και να πληρώνουν ακριβά αυτοί τις τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού που καταναλώνουν από τις κοινοτικές βρύσες, χωρίς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις να παίρνουν ένα δύο μπετόνια, όπως κάνουν και οι οικογένειες του χωριού, για οικονομία στο πολύτιμο αγαθό και στην τσέπη τους, σε μια εποχή που μας ταλαιπωρούν αφάνταστα πια η οικονομική κρίση και η μεγάλη λειψυδρία.

Παναγία Κρήνα

Ένα άλλο ερώτημα, στο οποίο ζητούν απάντηση, είναι πώς σε αυτή την  χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη παραδοσιακή περιοχή της Παναγίας της Κρήνας όπου στους ιδιοκτήτες των χωραφιών απαγορεύεται να κτίσουν ακόμη και ένα βουστάσιο, έχει επιτραπεί η κατασκευή αυτών των άθλιων παραπηγμάτων, που  προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θίγουν άμεσα και βάναυσα το προστατευόμενο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση ζητούν ισονομία και δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.

Δημόσια συζήτηση

Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου. Μετά από απαίτηση των κατοίκων, στις προθέσεις των μελών του σώματος είναι να ζητηθεί η δημιουργία σωστών υποδομών υγειονομικής διαβίωσης με την εγκατάσταση των στοιχειωδώς απαραίτητων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και καθαριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η  μετεγκατάσταση τους σε άλλη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ