10.2.2015 15:30

Οι άνθρωποι σκιές των νέων Βουλευτών

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Με Φρεζούλη, Σβήνο ο Ανδρέας
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πράξη τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το καλό παράδειγμα των πολιτικών προς την κοινωνία, αρχής γεννομένης από τα βουλευτικά προνόμια, κάνει ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως σήμερα οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν δυο επιστημονικούς συνεργάτες και τέσσερις μετακλητούς υπαλλήλους. Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται αυτοπεριορισμός, με μόλις έναν επιστημονικό συνεργάτη και δυο μετακλητούς υπαλλήλους. Στόχος είναι πρώτοι οι βουλευτές να κάνουν το βήμα περιορισμού των κρατικών δαπανών, περικόπτοντας μέρος των προνομίων τους.

Σταδιακά αρχίζει να διαμορφώνεται το περιβάλλον στη δουλειά του οποίου θα στηριχθεί το πολιτικό γραφείο και του βουλευτή Χίου. Ο Ανδρ. Μιχαηλίδης επέλεξε για επιστημονική συνεργάτιδα την Ερμ. Φρεζούλη και έπειτα από συζήτηση που είχαν οι δυο τους ξεκινούν άμεσα τη συνεργασία τους. Μια εξαιρετική επιλογή από τα πρώτα δείγματα γραφής της Ερμιόνης στη δημόσια ζωή της Χίου, που της μεταβιβάζει βέβαια ένα επιπλέον πρόβλημα. Στο εξής, υπό τη διπλή ιδιότητα της επιστημονικής συνεργάτιδος και της επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας», θα ακούει όλο και συχνότερα τη φράση «δική σας είναι η κυβέρνηση, δεν έχετε παρά να μας ανοίξετε την πόρτα». Απ’ τη στιγμή όμως που η Ερμιόνη κρίνει ότι είναι σε θέση να πάρει υπό την ίδια μασχάλη τα δυο βαριά καρπούζια, πρέπει να αποδείξει και την ικανότητα της να τα χωρέσει.

Ήδη έκλεισε και η μια και μόνη θέση αποσπασμένου στο πολιτικό γραφείο της Χίου. Πρόκειται για το φιλόλογο Σταμάτη Σβήνο, πρόσωπο κι αυτό της επιλογής του Ανδρέα. Απομένει μόνο η κάλυψη του αντίστοιχου μετακλητού για το πολιτικό γραφείο της Αθήνας, κάτι που ενδέχεται κι αυτό να κλείσει πριν την ολοκλήρωση των κυβερνητικών προγραμματικών δεσμεύσεων.

Το πολιτικό γραφείο του Ανδρ. Μιχαηλίδη θα είναι κοινό με το πολιτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κι εκεί παρατηρείται κινητικότητα. Εντός των προσεχών ημερών προετοιμάζεται η σύγκληση της ολομέλειας του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί για να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να τεθούν οι στόχοι για το νομό στο πλαίσιο της κομματικής διαβούλευσης.

 

Μετά τις Προγραμματικές οι αποφάσεις Μηταράκη
  • ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ – ΧΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Ως βουλευτής αντιπολίτευσης πια ο Ν. Μηταράκης δεν έχει έντονη την απειλή του χρόνου για τη στελέχωση του δικού του πολιτικού γραφείου. Ο πρώην υφυπουργός παρακολουθεί τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και αμέσως μετά την ολοκλήρωση τους θα αποκρυσταλλωθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας του πολιτικού του γραφείου, με τους περιορισμούς πια που υπάρχουν σε έναν απλό βουλευτή.

Η παραμονή και μετεκλογικά των Γιάννη Μανάρα, Φιλόδωρου Βιτέλλα και Χρήστου Καραχάλιου στο πολιτικό γραφείο της Χίου λογικά σηματοδοτεί την ειλημμένη απόφαση συνέχισης της συνεργασίας τους με το βουλευτή. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα είναι η … Αγία Τριάδα της Χίου. Στη δική τους δουλειά θα στηριχτεί το πολιτικό γραφείο του νησιού, με σαφή μάλλον την κατεύθυνση ότι τον επιτελικό ρόλο θα τον έχει η αντίστοιχη ομάδα που θα δημιουργηθεί στο πολιτικό γραφείο της Αθήνας. Εκεί, λογικά, ούτε η θέση του Δημ. Παρά θα τεθεί σε δοκιμασία.

Η τριάδα της Χίου έχει το προνόμιο να είναι επαρκώς δοκιμασμένη στο ρόλο της. Λειτούργησε αρμονικά κατά την προεκλογική περίοδο, δεν παρατηρήθηκε μεταξύ της κανένα από τα συνηθισμένα περιστατικά «εσωτερικών ανταγωνισμών», ενώ το κυριότερο όπλο της είναι ότι διαθέτει την τριβή με τα πολλά τοπικά προβλήματα και δεν θα χρειαστεί για πρώτη φορά να τα προσεγγίσει τώρα.

Στην περίπτωση Μηταράκη άλλο είναι εκείνο που έχει προτεραιότητα. Ο βαθμός προσαρμοστικότητας του ίδιου του βουλευτή στο νέο του ρόλο. Προεκλογικά απέδειξε ότι οικειοποιήθηκε με ευκολία το ρόλο ενός βουλευτή επαρχίας, από τον σαφώς πιο απαιτητικό ρόλο ενός υπουργού, εκλεγμένο μάλιστα σε εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Η συμβίωση στη … διπλή προσωπικότητα των οικογενειακών και πολιτικών υποχρεώσεων στην πρωτεύουσα και της τακτικής παρουσίας στον τόπο εκλογής είναι κάτι που συνήθως απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και δεν καταλήγει εκ του ασφαλούς σε επιτυχία. Έχει ασφαλώς το χρόνο του να το δοκιμάσει και ο Ν. Μηταράκης, ώστε να καταφέρει να αποβάλλει το βαρύ προεκλογικό «κατηγορώ» όσων σήκωναν ψηλά τη σημαία της εντοπιότητας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ