25.2.2014 20:17

Οι «58» δεν θα κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Άδοξα τελείωσε - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58». Όπως αποφασίστηκε από την Κίνηση, οι «58» δεν θα συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ούτε θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη στις αρχές Μαρτίου, όπου θα συμμετέχει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της ΕΕ, κ. Μάρτιν Σουλτς. 

Οι «58» θα συμμετέχουν ως παρατηρητές εκεί, κάτι για το οποίο ενημέρωσε ο καθηγητής κ. Βούλγαρης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. 

Οι ενστάσεις των «58» επικεντρώνονταν κυρίως στη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων στο ευρωψηφοδέλτιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, στον ορισμό επικεφαλής της προσπάθειας, καθώς και στην προβολή που θα είχαν οι υποψήφιοι από τα ΜΜΕ.

Μετά τις ευρωεκλογές οι «58» δεσμεύτηκαν να επανέλθουν στην προσπάθειά τους για τη συγκρότηση της ελληνικής «Ελιάς». Τέλος ο κ. Βούλγαρης είπε στον κ. Βενιζέλο πως η κίνηση θα στηρίξει των ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτό.

Νίκος Μπίστης στο protothema.gr: Προσωπική άποψη του Βούλγαρη η μη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Τη διαφωνία του με τη διάλυση της συνεργασίας των "58" με το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ο κ. Νίκος Μπίστης. Ως ένας εκ των "58" υπογραφόντων μελών της Κίνησης δηλώνει πως "δεν με εκφράζει αυτή η άποψη, δεν έχουμε πάρει μια τέτοια απόφαση και έχουμε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού για την Πέμπτη". 

Ο κ. Μπίστης επίσης κάνει λόγο για προσωπική άποψη του κ. Βούλγαρη, αν είναι αυτή που του αποδίδεται στα ΜΜΕ και προσθέτει πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Επιπλέον ο κ. Μπίστης δηλώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Η ανακοίνωση των «58»

"Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. 

Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών. 

Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα; Λιγότερα από όσα θέλαμε – Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.

Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα, αποδεικνύονται ισχυρές.

Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.

Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.

Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.

Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές".

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ