30.3.2016 14:06

«Όχι στην παράνομη φυλακή»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΑΛ

Από την πρώτη στιγμή η Χιακή Συμπολιτεία αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την παραχώρηση της ΒΙΑΛ από τον Δήμο Χίου. Πλέον η μετατροπή του χώρου προσωρινής παραμονής σε χώρο κράτησης,βρίσκει κάθετα αμντίθετη τη Χιακή Συμπολιτεία, που δίνει δυναμικά το παρών αύριο Πέμπτη έξω από τη ΒΙΑΛ.

 Επιτροπή με συμμετοχή των εκλεγμένων αιρετών της Χιακής Συμπολιτείας θα επισκεφτεί το κέντρο κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ στις 16.00 της Πέμπτης, καλώντας παράλληλα κάθε αλληλέγγυο πολίτη και φορέα να δώσει το παρών.

Σε ανακοίνωση της η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε το δημοτικό ακίνητο της ΒΙΑΛ για ανοιχτό κέντρο καταγραφής προσφύγων. Όχι για κλειστό στρατόπεδο-φυλακή. Σε αυτό δεσμεύτηκαν δημόσια ο αρμόδιος υπουργός όταν επισκέφτηκε τη Χίο, σε αυτό έχει δεσμευτεί ο δήμαρχος Χίου σε μια σειρά από δημόσιες δηλώσεις. Η χρήση του δημοτικού ακινήτου ως κλειστού στρατoπέδου-φυλακή, για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους ανεξαιρέτως, είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει.

Με τη λειτουργία κλειστών στρατοπέδων-φυλακών όπως η ΒΙΑΛ έχουν διαφωνήσει διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, η αρμόδια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οργανώσεις που προηγουμένως συνεργάζονταν αλλά τώρα αποχωρούν από τη ΒΙΑΛ και κάθε αντίστοιχο κέντρο στα άλλα νησιά. Οι διεθνείς οργανώσεις έχουνκαταστήσει σαφές ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταπατά τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, είναι παράνομη και ανήθικη. Επισημαίνουν δε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, πόσο μάλλον για να της ανατεθεί,διά των αστυνομικών της που ήδη βρίσκονται στο νησί, εποπτικός-ελεγκτικός ρόλος σε στρατόπεδα-φυλακές όπως η ΒΙΑΛ.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ισχύει η συμφωνία παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και η ΒΙΑΛ είναι ανοιχτό κέντρο. Κανείς δεν μπορεί να παρανομεί αγνοώντας τα αιρετά σώματα του νησιού. Και κανείς δεν μπορεί να εκθέτει και να στιγματίζει με ανήθικες πρακτικές το νησί. Γι’ αυτό και επιτροπή της Χιακής Συμπολιτείας, με συμμετοχή των αιρετών της συμβούλων, θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στη ΒΙΑΛ, στις 4 μ.μ., καλώντας παράλληλα κάθε αλληλέγγυο πολίτη και φορέα να δώσει το παρών".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ