26.4.2013 10:59

Όχι στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και στην απελευθέρωση του ωραρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

Στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αντιτίθεται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς.
Η ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού ανάπτυξης και τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Βερόπουλου άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κάτι που αποτελεί εντολή των πολυεθνικών και υλοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση.
Χρησιμοποιώντας τους επισκέπτες απ’ την Τουρκία κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, την φοροληστεία.
Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν  ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να επιταχύνουν ώστε να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου επιβάλλοντας τα ωράρια λάστιχο, αλλά και δρομολογώντας τις εξελίξεις να ισχύσει σε τομείς όπως τράπεζες και ΟΤΑ.
Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι» είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων,
στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Έχει μεγάλες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ γιατί αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών και  νόμων που ψήφιζε είναι τα σημερινά ωράρια.
Έχει μεγάλες ευθύνες και ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει με τα απελευθερωμένα ωράρια.
Έχει μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) γιατί έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους το 1997 μαζί με την εργοδοσία  στην απελευθέρωση του ωραρίου που ανοίγει τον δρόμο στην εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών.
Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές:
• Οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν συνολικά κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκφραστές.
• Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.
1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ στις 10π.μ.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ