13.12.2012 11:26

"Όχι" και από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στο άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή

Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, τονίζοντας ότι το νέο νομοθέτημα της Κυβέρνησης, ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρουν:
 
«Εμείς οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες αφού έχουμε υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια - λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που τους ρημάζει τη ζωή, δεχόμαστε τώρα το τελειωτικό χτύπημα από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Στόχος τους είναι:
Η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.
Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων, η ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Όλα τα παραπάνω, είναι συνδεδεμένα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών όπως και με τις "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες", στις οποίες οι μονοπωλιακές μονάδες θα λειτουργούν με εργαζόμενους χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.
Να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.
Καλούμε τους εργαζομένους να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να αποφασίσουν ότι δεν θα ανεχθούν αυτή την απόφαση, να απαντήσουν αγωνιστικά, να αντισταθούν.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:
·  Οχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της.
·  Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
·  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
·  Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·  Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
 
Το σωματείο σταθερά όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε ενάντια στην υπόσκαψη της κυριακάτικης αργίας και θεωρεί ότι σε κοινή δράση με το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μπορεί και πρέπει να μην περάσουν η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο νησί μας».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ