29.9.2016 14:59

Ο Τσεσμές επενδύει στο χιώτικο πρόβατο

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 50 ΠΡΟΒΑΤΑ

Στη μαζική παραγωγή Χιώτικου Προβάτου, τη στιγμή που η συγκεκριμένη ράτσα έχει σχεδόν αφανιστεί από τη νησί μας, προχωράνε το ένα μετά το άλλο τα χωριά του γειτονικού Τσεσμέ.

Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ράτσες προβάτων, οι γείτονες ολοένα και επενδύουν στην εκτροφή του φθάνοντας στο σημείο να διοργανώσουν μέχρι και φεστιβάλ για την ανακήρυξη του πιο καλύτερου χιώτικου προβάτου στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Μία τέτοια πρωτοβουλία έλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι του χωριού Οβατζίκ του Τσεσμέ που οργάνωσαν φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφίας.

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στο πεπόνι που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής, ενώ η δεύτερη ημέρα είχε θέμα το χιώτικο πρόβατο(!) που εκτρέφεται από αρκετούς κτηνοτρόφους της περιοχής την ώρα που στη Χίο αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.

Προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ ήταν στελέχη του Δήμου Χίου μεταξύ αυτών ο Αντιδήμαρχος Γ. Καράλης αλλά και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Χίου Γ. Γεωργούλης που συμμετείχε στην κριτική επιτροπή για την ανάδειξη του καλύτερου προβάτου.

Ούτε 50 στη Χίο

Κι ενώ στα απέναντι παράλια εκτός από τον Όμηρο και τη Μαστίχα πλέον αρχίζουν να οικειοποιούνται και το Χιώτικο πρόβατο, ο αριθμός της συγκεκριμένης ράτσας περιορίζεται σε μόλις 50 πρόβατα.

Όπως εξήγησε στον «π» ο κ. Γεωργούλης η συγκεκριμένη ράτσα είναι η κορυφαία στην Ελλάδα καθώς αποδίδει περί τα 4 κιλά γάλα καθώς και 3-4 πρόβατα σε κάθε γέννα. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι το χιώτικο πρόβατο δεν μπορεί να επιβιώσει στα βουνά αλλά προσφέρεται μόνο για σταβλισμένη κτηνοτροφία αποτελεί τον πρώτο ανασταλτικό παράγοντας εκτροφής του στη Χίο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο: «Το Χιώτικο πρόβατο για να αποδώσει χρειάζεται 1 κιλό καρπό το πρωί, 1 κιλό καρπό το βράδυ εκτός από το χόρτο, όταν τα υπόλοιπα πρόβατα μπορούν να επιβιώσουν με μόλις 700 γρ. καλαμπόκι. Οι ζωοτροφές στη Χίο κοστίζουν αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα η εκτροφή του συγκεκριμένου προβάτου να είναι δαπανηρή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκτρέφεται η συγκεκριμένη ράτσα στο νησί». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ