8.11.2012 12:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου για την 11η Νοεμβρίου

 
Η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου βρίσκει δυστυχώς το νησί και τη χώρα υπό το κράτος μια πρωτοφανούς προσπάθειας περιορισμού της ανεξαρτησίας τους. Το πρωταρχικό νόημα της απελευθέρωσης της Χίου από το Οθωμανικό καθεστώς δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη μακρά ιστορική αναμέτρηση διαφωτιστικών ιδεών (ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ελευθερία) με ανελεύθερες κοινωνίες του παρελθόντος,  όπως αυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Με την τρίτη και απεχθέστερη ενότητα μνημονιακών μέτρων αμφισβητείται πλέον κάθε προσωπικό και συλλογικό δικαίωμα που καταχτήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα που έχει μεσολαβήσει. Με την ψήφο και των δύο βουλευτών του νησιού, ενισχύθηκαν οι σκοτεινές δυνάμεις που διεκδικούν να τους παραδοθεί όλος ο πλουτοπαραγωγικός ιστός της χώρας και του νησιού, οι δυνάμεις που απεργάζονται ένα νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, οι δυνάμεις που ανοίγουν το δρόμο στον εκφασισμό.
Γι αυτό το μήνυμα της επετείου της απελευθέρωσης της Χίου, μήνυμα εμπιστοσύνης στις θετικές παραδόσεις του διαφωτισμού, μήνυμα ανεξαρτησίας που θα εγγυάται μια αναβαθμισμένη δημοκρατία, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο.
 
Ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία από την πανελλαδική του ηγεσία στις επετειακές  εκδηλώσεις, στη βάση του παραπάνω πλαισίου. Αντί  στεφάνου, ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου θα καταθέσει συμβολικά ένα ισοδύναμο ποσό σε πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση μια παγκόσμιας κιβωτού των ιδεωδών του διαφωτισμού, της Βιβλιοθήκης του Κοραή, από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτικής του μνημονίου.
Καλούμε παράλληλα τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου στο πλαίσιο της επετείου, την Παρασκευή 9-11-201, στις 6.30, στο ιστορικό καφενείο δίπλα στο Δημαρχείο. Ο λογοτέχνης Γιάννης Μακριδάκης και ο πανεπιστημιακός Τέλης Τύμπας, με συντονιστή τον γιατρό Ανδρέα Μιχαηλίδη, θα μιλήσουν υπό  το γενικό τίτλο «Η Χίος σε καιρούς κρίσης: Η ιστορία ως θεραπεία ενός δυσβάσταχτου και κρίσιμου παρόντος».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ