15.5.2012 12:13

Ο πόλεμος της πέργκολας

ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΙΟΥ

 
Η ανάγκη προσδιορισμού σαφέστερων και ρεαλιστικότερων μέτρων για την οριοθέτηση του χώρου που μπορούν τα καταστήματα της παραλίας να στήνουν τις πρόχειρες καλοκαιρινές κατασκευές τους αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα, προκύπτει από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις του Λιμενικού Ταμείου με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων στο λιμάνι.
Τα προβλήματα των νέων πεζοδρομίων καθώς και οι παράμετροι που αρχικά δεν είχαν προβλεφθεί φαίνεται ότι δημιουργούν προστριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές με αποτέλεσμα την δυσκολία λειτουργίας των καταστημάτων.
 
Έρχεται νέα τεχνική μελέτη
Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων πάντως, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Π. Λαμπρινούδη και καταστηματαρχών με τον ίδιο να τονίζει ότι η παραβίαση της λωρίδας των ΑΜΕΑ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Δήμο.
«Τους εξήγησα ότι ο καθένας θα πρέπει να σέβεται τους όρους που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής. Δεν μπορούν για παράδειγμα να πατούν τη λωρίδα για τους τυφλούς. Αυτό για εμάς αποτελεί παράβαση την οποία δεν δεχόμαστε», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα ο κ. Λαμπρινούδης αναφέρθηκε στο θέμα της ομοιογενούς εικόνας της παραλίας λέγοντας ότι στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η εκπόνηση μελέτης προκειμένου όλα τα καταστήματα να διαθέτουν μία ενιαία πατέντα για τις πρόχειρες κατασκευές που στήνουν το καλοκαίρι με απώτερο σκοπό να μην αλλοιώνεται η εικόνα της προκυμαίας.
 
«Σεβαστείτε τα μέτρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Στ. Φαρατζή, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Προσπαθούμε να φέρουμε σε τάξη μία παραλιακή ζώνη που μέχρι σήμερα κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αταξία. Δεν μπορεί να υπάρχει μπάρα για τυφλούς και κάθε πρωί αυτή να καταλαμβάνεται από τις πέργκολες και τα καθίσματα των καφετεριών.
Αναγνωρίζουμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε κακό παρελθόν. Οι περισσότεροι, για να μη γινόμαστε άδικοι, έχουν συνετιστεί όμως υπάρχουν ακόμα 3-4 καταστήματα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα», είπε κατηγορηματικά ο κ. Φαρατζής.
 
Η ιεράρχηση των κινήσεων
Ο πρόεδρος του Λ.Τ. Χίου, ερωτώμενος για τις πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου και στη νότια πλευρά της προκυμαίας, προκειμένου να εφαρμοστεί μία ενιαία πολιτική για όλα τα καταστήματα.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προϋπολογισμό. Τα χρήματα που υπήρχαν πριν το κούρεμα των αποθεματικών προοριζόταν για την έναρξη των εργασιών στα πεζοδρόμια της νότιας πλευράς. Οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι καθώς και όσοι είχαν συνάψει συμβάσεις με το Λιμενικό Ταμείο. Προσπαθούμε να επέμβουμε με ανύπαρκτα έσοδα και αποθεματικά».
 
Δεν είναι μόνο η Χίος
Τέλος ο κ. Φαρατζής έκανε έκκληση προς τους καταστηματάρχες να σέβονται την παραλία και κυρίως τα κολονάκια καθώς δεν μπορούν καθημερινά να προχωρούν σε διορθωτικές εργασίες μιας και η όποια επέμβαση συνοδεύεται από το ανάλογο κόστος.
«Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει μόνο στην αρμοδιότητά του τη Χίο. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις σε Ψαρά και Οινούσσες. Ας μην είμαστε λοιπόν εγωιστές σε αυτό το θέμα».
 
Καταστηματάρχες: «Επιτέλους να μπουν οι βάσεις»
Για ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων που ισχύουν σήμερα αλλά και για την εφαρμογή ενός γενικότερου ενιαίου πλαισίου που θα εφαρμοστεί σε όλα τα καταστήματα της παραλίας έκανε λόγο ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης Ν. Κλαδιάς.
«Δεν θέλουμε να έρθουμε σε ρήξη με κανέναν, αυτό το οποίο ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σχέδιο για όλους όσους διατηρούν κατάστημα στην παραλία. Τονίσαμε και στον δήμαρχο και στο Λιμενικό Ταμείο ότι θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στο στάδιο της δημιουργίας μίας ενιαίας κατασκευής σκίασης η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους όσους δραστηριοποιούνται στην προκυμαία.
Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με όποιον φορέα χρειαστεί. Μας απασχολεί το θέμα των πεζοδρομίων και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να μπει μία μικρή ζαρντινιέρα πριν τη λωρίδα των τυφλών με δικά μας έξοδα. Παρά την κακοτεχνία της συγκεκριμένης λωρίδας εμείς είμαστε διατεθειμένοι, να πληρώσουμε από την τσέπη μας αρκεί επιτέλους να μπει μία βάση και πάνω σε αυτή να πορευτούμε στα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Κλαδιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αιρετοί θα πρέπει να δώσουν υπαρκτές, αξιόπιστες και ρεαλιστικές λύσεις πάνω σε χρόνια για την παραλία προβλήματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ