10.2.2019 14:14

Ο Πατριάρχης της Ρωμιοσύνης στη γη της Ιωνίας

Εκατοντάδες πιστοί από Χίο και Θεσσαλονίκη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ

Με εκατοντάδες προσκυνητές από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, γέμισε ασφυκτικά το πρωί της Κυριακής ο άλλοτε Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπου Τσεσμέ, που μετά την αναστύλωση του από το Τουρκικό Δημόσιο, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Φέτος για δεύτερη φορά μετά τον διωγμό και την καταστροφή του 1922, οι αρχές της Τουρκίας επέτρεψαν την τέλεση Θείας Λειτουργίας (η πρώτη φορά ήταν το 2016), κάτι που από νωρίς έγινε γνωστό με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός να γεμίσει ασφυκτικά.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου δεκάδες προσκυνητές έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, που συλλητούργησε με τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

"Να μην ξεχνάτε τις ρίζες σας"

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στους Αγίους και Μάρτυρες της Ορθοδοξίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθειά που καταβάλλει ο ίδιος από την ημέρα της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο για να ακούγεται το Ευαγγέλιο και πάλι, ύστερα από πολλούς χρόνους σιωπής, στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

«Όταν επισκεπτώμεθα τα άγια χώματα της καθ᾽ ημάς Ανατολής, έχομεν την εντύπωσιν ότι τα ερειπωμένα μνημεία του Γένους, τα οποία επιμένουν να φυλάσσουν τον τόπον και τον τρόπον του βίου της πονεμένης Ρωμιοσύνης, διηγούνται την ιστορίαν της μακράς ευλογημένης παρουσίας και χριστιανικής μαρτυρίας των Πατέρων μας. Ακούομεν νοερώς τον γλυκύν ήχον της καμπάνας να καλή τους χριστιανούς να καταθέσουν τον πόνον και τας ελπίδας των, την μετάνοιαν και την παράκλησίν των, να δοξολογήσουν τον Θεόν διά τας ευεργεσίας του. Βλέπομεν τους πιστούς να προσκομίζουν  εις τους ναούς και τα εξωκκλήσια τα αγαθά της γης και του μόχθου των, τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον, για να αγιασθούν και να αγιασθή η ζωή των. Συμμετέχομεν εν πνεύματι εις τας εορτάς και τας πανηγύρεις, εις τας ιεράς λιτανείας, εις τα παραδοσιακά έθιμα. Θαυμάζομεν το πως οι ημέτεροι συνυπήρχον εν ειρήνη με τους λοιπούς κατοίκους, πως εγνώριζον να μοιράζωνται τον κόσμον, τας ευλογίας και τας δωρεάς του Θεού».

Απευθυνόμενος στους προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού, των οποίων οι πρόγονοι ήταν από τον Τσεσμέ και γειτονικές περιοχές της Ερυθραίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους προέτρεψε να μη λησμονούν τις ρίζες τους και την πατρίδα των προγόνων τους.

«Σας παρακαλούμεν πατρικώς να μη λησμονήσετε τας ρίζας σας. Να μεταδίδετε εις τα τέκνα σας όλα αυτά, τον υψηλόν πατρογονικόν πολιτισμόν και τας πολυτίμους αξίας του. Να τα παρακινήτε να θεωρούν την καταγωγήν των από την μικρασιατικήν γην ως ουσιαστικόν στοιχείον  της ταυτότητός των. Απευθυνόμενοι εις τους νέους οι οποίοι ευρίσκονται αναμέσά μας, λέγομεν, πως τελικώς γνωρίζομεν ο,τι αγαπώμεν. Τα μάτια της καρδίας βλέπουν πράγματα απρόσιτα εις την λογικήν. Δεν εγεννήθητε εδώ. Ας γεννηθή η γη των προγόνων σας εις την καρδίαν σας. Αν δεν διασωθή μέσα εις την μνήμην της νέας γενεάς η εικών της αλησμονήτου πατρίδος, ουδείς θα ενθυμήται πλέον, τους καημούς, τη ήθη και το ήθος της Ρωμηοσύνης εις τα χρόνια που έρχονται».
 

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Σμύρνης δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Νέας Μονής Χίου, ως σύμβολο ενότητας μεταξύ της Μικρασίας και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου. 

Εξαιρετική, από κάθε άποψη, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια, ήταν η παρουσία του Χορού Ψαλτών Χίου.

Ο "π" ευχαριστεί ιδιαίτερα το πρακτορείο Sunrise Tours και την Αργυρώ Σπανολιού για την διευκόλυνση στη μετακίνηση από τη Χίο προς τον Τσεσμέ. 

Πλήρες φωτορεπορτάζ στη σελίδα του "π" στο Facebook. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ