15.7.2014 11:30

Ο Νίκος, η Λούκα... και το Ιωνικό Κέντρο

Τα τακτικά μέλη του Ιωνικού Κέντρου στην Αθήνα, μεταξύ άλλων η Λούκα Κατσέλη και ο Νίκος Δήμου, ζητούν να μην ανακατεύεται ο Δήμος Χίου στη μελλοντική λειτουργία του κέντρου με μία… «αφοριστική» επιστολή

Να απέχει από κάθε σκέψη που σχετίζεται με την παραχώρηση του Ιωνικού Κέντρου στο Δήμο Χίου καλούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, τακτικά μέλη του Κέντρου,  δεδομένης της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο για να επανέλθει η λειτουργία του στο νησί.

Πρόκειται για τους: Παντά Σκαραμαγκάς, Ίων Σιώτη, συγγραφέα Νίκο Δήμου, τη Λούκα Κατσέλη και τον  Άλκη Ράφτη που ξεκαθαρίζουν ότι μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ισίδωρου Κιολέγολου, το καταστατικό προβλέπει επακριβώς πως αυτό μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και ζητά να μη γίνει καμία παρέμβαση που θα έχει στόχο ή σκοπό να περιέλθει στην δικαιοδοσία του Δήμου Χίου. Μάλιστα η επιστολή που απευθύνεται στον Μαν. Βουρνού και τον Πολ. Λαμπρινούδη είναι γραμμένη σε «αυστηρό» ύφος και τόνο, σε μια προσπάθεια προφανώς να σταματήσει κάθε ενέργεια.

Πάντως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία εξετάστηκε το ζήτημα, η δικηγόρος Ανθ. Ζαννάρα ανέφερε ότι ο Ισιδ. Κιολέογλου επιθυμούσε μετά θάνατον το Κέντρο να περάσει στα χέρια του Δήμου Χίου.

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλαν οι υπογράφοντες του Ιωνικού Κέντρου στο Δήμο Χίου αναφέρει:

Ανοικτή επιστολή

1) Προς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχον Χίου κ. Εμμ. Βουρνού

2) Προς τον Δήμαρχον Χίου κ. Πολ. Λαμπρινούδη

3) Κοινοποιούμενη και προς τους υπογράφοντας την ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 12/7/2014

 

Προσφάτως εδημοσιεύθη ανοικτή επιστολή των υπογραφόντων αυτήν προσώπων  με θέμα το Ιωνικό Κέντρο δια της οποίας αιτούνται, όπως συγκαλέσητε εκτάκτον Δημοτικόν Συμβούλιον και την λήψιν αποφάσεως δια την οποίαν να ζητήσει ο Δήμος  Χίου παρά του αρμοδίου Δικαστηρίου τον διορισμόν προσωρινής Διοικήσεως  του σωματείου «Ιωνικόν Κέντρον».

Εις απάντησιν της επιστολής ταύτης  και προς πλήρη ενημέρωση σας εκθέτομεν τα κάτωθι:

Το «Ιωνικόν Κέντρον» τυγχάνει νομίμως συνεστημένον σωματείον επιδιώκον σκοπόν μη κερδοσκοπικόν.  Το σωματείον τούτο υφίσταται νομίμως, με υπάρχον Δ.Σ και εκ του νόμου και του Καταστατικού απαιτείται μόνον εκλογή Προέδρου αυτού λόγω θανάτου του προέδρου Ισιδώρου Κιολέογλου .

Όθεν ως εκ των ανωτέρω αβιάστως συνάγεται, ότι οι Δήμοι  και ως εκ τούτου ο Δήμος Χίου  ουδέν δικαίωμα και ουδεμίαν έχουν αρμοδιότητα, όπως επεμβαίνουν  εις τα εσωτερικά θέματα νομίμως υφισταμένου σωματείου, δια τούτο και θα πρέπει,  όπως ο Δήμος Χίου  μη προβή εις την αιτουμένην ταύτην ενέργειαν, και απόσχη  παντελώς εις τούτο.

Τα υπογράφοντα  την παρούσαν τακτικά μέλη, αλλά και άλλα τακτικά μέλη αυτού του ανωτέρω σωματείου, αποσκοπούντα εις την εύρυθμον  λειτουργίαν αυτού  και εις την απρόσκοπτον συνέχισιν του έργου  του, έχομεν επιληφθή  του θέματος τούτου και ως έχοντα  εκ του Καταστατικού του σωματείου τούτου το δικαίωμα και την αρμοδιότητα, απεφασίσαμεν την σύγκλησιν  Γ.Σ, ίνα αυτή εκλέξη Πρόεδρον και επιληφθή  δια λοιπά εκκρεμούντα θέματα Διοικήσεως κλπ.

Η Γ.Σ.  αυτή θα λάβει χώραν, λόγω αδυναμίας αμέσου συγκλήσεως  αυτής λόγω των θερινών διακοπών, εντός του Σεπτεμβρίου 2014.

Πέραν το ανωτέρω, θεωρούμεν σκόπιμον να σας ενημερώσομεν, ότι την αποκλειστικήν  αρμοδιότητα εκ του νόμου και του Καταστατικού του σωματείου δι΄ οποιοδήποτε θέμα αφορά την Διοίκηση και εν γένει το Σωματείο τούτο έχουν μόνον τα ιδρυτικά και τακτικά μέλη αυτού.

Το πλείστον όμως των υπογραφόντων την άνω  ανοικτήν επιστολήν και υποβαλόντων το ανωτέρω αίτημα ατόμων, δεν τυγχάνουν ούτε ιδρυτικά μέλη, ούτε τακτικά μέλη  του σωματείου τούτου, και ικανός δε αριθμός τούτων δεν έχει καν την ιδιότητα του μέλους του σωματείου αυτού.

Όθεν  οι υπογράφοντες την επιστολήν ταύτην ουδέν απολύτως δικαίωμα  ή αρμοδιότητα ούτε εκ του νόμου ούτε εκ του Καταστατικού κέκτηνται, όπως επεμβαίνουν εις τα του σωματείου  τούτου  και ιδίως να αιτούνται μέσω Υμών την υποβολήν αιτήσεως δια τον διορισμόν προσωρινής διοικήσεως αυτού.

Δέον δε ιδιαιτέρως να επισημανθή  και τονισθή  εν προκειμένω και τούτο προς άρσιν  πάσης δια της επιστολής τούτης προσπαθείας συγχύσεως  το αμέριστον ενδιαφέρον  ημών δια την υπόστασιν του Ιωνικού Κέντρου και την συνέχισιν του σκοπού αυτού και του πολιτιστικού έργου τούτου.

Αθήνα, 14/7/2014

Οι υπογράφοντες:
Παντιάς Σκαραμαγκάς
Ίων Σιώτης
Νίκος Δήμου
Άλκης Ράφτης
Λούκα Κατσέλη
και άλλα μέλη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ