30.10.2013 17:10

Ο Καρδαμυλίτης καραβοκύρης που έπεσε στα χέρια των αμερικανικών αρχών

Μία από τις μεγαλύτερες δίκες για φοροδιαφυγή στην Αμερική έχει πρωταγωνιστή έναν Ελληνα. Ο λόγος για τον εφοπλιστή Λουκά Κτιστάκη, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για φορολογικές παραβάσεις και αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 4 Νοεμβρίου.
 
Ο εφοπλιστής από τη Χίο κατηγορείται πως απέκρυπτε από την αμερικανική Εφορία -συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος- μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονταν από τα φορτία που διακινούσαν τα πλοία του. Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται το 2003, όταν συντάχθηκε το κατηγορητήριο από τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, υπήρξε έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος, η οποία διαπίστωσε πως τόσο ο Λουκάς Κτιστάκης όσο και η σύζυγός του είχαν αποκρύψει εισοδήματα υποβάλλοντας ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί με εκατομμύρια δολάρια το Αμερικανικό Δημόσιο. 

Μεγάλα χρηματικά ποσά

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χιώτης εφοπλιστής και η σύζυγός του μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα κέρδη τους σε εταιρείες που είχαν ιδρύσει στην Αγγλία, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να μη δηλώνονται στην Εφορία και να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη προσωπικών αναγκών. Μάλιστα, όπως αναφέρει το έγγραφο των αμερικανικών δικαστικών αρχών, μέσα σε μία δεκαετία στους λογαριασμούς των εταιρειών που είχε ιδρύσει στη Μεγάλη Βρετανία ο κ. Κτιστάκης είχαν μεταφερθεί πάνω από 200 εκατ. δολάρια, τα οποία δεν δηλώθηκαν πουθενά. 

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς έβαλαν στο στόχαστρο των ερευνών τους οκτώ «περίεργες» περιπτώσεις, όπου ο εφοπλιστής μετέφερε από τις εταιρείες του κεφάλαια ύψους 388.000 δολαρίων προκειμένου να αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα. Επίσης, τον Νοέμβριο του 1995 η σύζυγος του εφοπλιστή Κάθριν Κτιστάκη κατέβαλε 40.000 δολάρια για να αγοράσει μια Mercedes Benz C280W. Τον Αύγουστο του 1996 το εφοπλιστικό ζευγάρι κάνει δώρο στην κόρη του μια Mercedes Benz E420, αξίας 59.087 δολαρίων, ενώ τον ίδιο μήνα η σύζυγος του κ. Κτιστάκη εμφανίζεται να πληρώνει από κοινού με ένα άλλο άτομο 27.000 δολάρια σε ξενοδοχείο για τη γαμήλια τελετή της κόρης της, ενώ είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους να της δώσουν τρεις αποδείξεις των 9.000 δολαρίων. 

Λατρεία για τα πολυτελή αυτοκίνητα

Φαίνεται πως η κυρία Κτιστάκη είχε λατρεία με τα γρήγορα, πολυτελή και ευμεγέθη αυτοκίνητα. Αυτό δικαιολογεί και την απόφασή της να πληρώσει 34.991 δολάρια τον Οκτώβριο του 1996 προκειμένου να αποκτήσει ένα Volvo για τα καθημερινά της ψώνια. Ολα τα παραπάνω χρηματικά ποσά το ζεύγος Κτιστάκη εμφανίζεται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, να τα εκταμιεύει από τον λογαριασμό της ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Αγγλία. Τον Ιανουάριο του 2003 και ενώ οι εισαγγελείς, αλλά και οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία εις βάρος του Ελληνα εφοπλιστή, συντάσσεται το κατηγορητήριο και εκδίδεται ένταλμα σύλληψής του. 

Ωστόσο, ο εφοπλιστής έχει φύγει από την Αμερική και βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας και Γερμανίας. Επειτα από δέκα χρόνια φυγοδικίας, εντοπίζεται και συλλαμβάνεται από τις γερμανικές αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο. Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να φτάσει στην Αμερική τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέσω του δικηγόρου του ζητά να καταβάλει 1,5 εκατ. δολάρια στην Εφορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι δικαστές δεν το δέχονται. Επίσης αιτείται να δώσει 400.000 δολάρια ως εγγύηση για να μη μπει στη φυλακή μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, αλλά κι αυτό το αίτημά του απορρίπτεται, με το δικαιολογητικό πως είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα. Ετσι, βρίσκεται στα 77 του χρόνια στις φυλακές της Λουιζιάνα, περιμένοντας την 4η Νοεμβρίου για να δικαστεί. 

Πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Η είδηση της περιπέτειας του κ. Κτιστάκη έπεσε σαν βόμβα στα εφοπλιστικά γραφεία της Ελλάδας και του Λονδίνου. Με περιουσία που αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια, ο καπετάν Λουκάς, όπως τον προσφωνούν στη Χίο, συμπαραστεκόταν για χρόνια στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και τα εκάστοτε στρατεύματα του νησιού. Δεν είναι, όμως, μόνο τα Σώματα Ασφαλείας που ευεργετήθηκαν από το πορτοφόλι του. Ολοι θυμούνται ότι ο Καρδαμυλίτης καπετάνιος είχε βοηθήσει πριν από χρόνια μια μαθήτρια που υπέστη εγκαύματα να νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική με δικά του έξοδα. Μαζί με τον καπετάνιο Νίκο Λω, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, θεωρούνται στη Χίο από τους κορυφαίους σε προσφορά. Ο Λουκάς Κτιστάκης έχει ανακηρυχθεί Μέγας Ευεργέτης και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ του απενεμήθη από την Ανωτάτη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών ο Χρυσούς Σταυρός Αξίας στη γενέτειρά του, τα Καρδάμυλα. 

Είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της Μαρίας και του Νικόλα Κτιστάκη, μέλος μιας φτωχής πολύτεκνης οικογένειας που μετά βίας έβγαζε τα προς το ζην. Ο ίδιος μπήκε από μικρή ηλικία στο μεροκάματο. Αυτοδημιούργητος και με όπλα την επιμονή, τη θέληση και την πίστη στον Θεό, ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά και κατάφερε να γίνει ένας πετυχημένος εφοπλιστής με αναγνωρισμένο κύρος μεταξύ του ελληνικού ναυτιλιακού λόμπι. 

Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Κυριακή, το γένος Σταμούλη, και απέκτησαν μια κόρη, τη Μαρία. Πριν από δύο χρόνια και παρόλο που είχε ήδη μπει στο 75ο έτος της ηλικίας του, ξεκίνησε την ανανέωση του στόλου του, πουλώντας δύο πλοία συνολικής αξίας 9 εκατ. δολαρίων και παραγγέλνοντας τρία νέα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ