2.5.2014 9:50

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ΠΑΣΟΚ αλλά αγνοεί την «Ελιά»

Προεκλογική εκστρατεία σε συνθήκες εσωτερικής κρίσης καλούνται να διεκπεραιώσουν οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, καθώς –παρά τη δημοσίως εκπεφρασμένη άποψη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου περί προσήλωσης στις διπλές κάλπες του Μαΐου– οι πιθανές ενδοκομματικές μετεκλογικές εξελίξεις εξακολουθούν να πυροδοτούν αντικρουόμενες δηλώσεις και διαρκείς αντεγκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτή και η τελευταία γραπτή δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον όσων επιχειρούν, όπως είπε, να υπονομεύσουν «την προσωπική και πολιτική μου διαδρομή, την αφοσίωσή μου και τις ιστορικές μου σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ».

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι η δήλωσή του δεν απευθυνόταν προς τον κ. Βενιζέλο, αλλά κυρίως σε τηλεοπτικούς σχολιαστές, οι οποίοι, όπως τόνιζαν, έχουν αναλάβει σχεδόν «εργολαβικά» τη «συκοφάντηση» του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές τόνιζαν ότι είναι σαφής η πολιτική στόχευση των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος με τη δήλωσή του φέρει τον εαυτό του σε πλήρη αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο και τις επιλογές του. Ο πρώην πρωθυπουργός ομιλεί για «κοινή διαδρομή και πορεία μας προς το μέλλον» απευθυνόμενος στους πολίτες και τονίζει ότι ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας μάλιστα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ότι «γνωρίζουμε πώς να την οδηγήσουμε (σ.σ. τη δημοκρατική παράταξη) προς το μέλλον». Ο κ. Παπανδρέου κάνει, εκ νέου, σαφές ότι διαφωνεί με την ιδέα της «Ελιάς», την οποία αποφεύγει ακόμη και να κατονομάσει στις ανακοινώσεις που κατά καιρούς εκδίδει.

Από τη Χαρ. Τρικούπη δεν απάντησαν στον κ. Παπανδρέου, ωστόσο χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος συνέδεσε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στήριξη της «Ελιάς» και με τις εσωτερικές εξελίξεις. «Στηρίζοντας την “Ελιά”», δήλωσε (Βήμα fm) ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος «θα έχουμε τη δυνατότητα και τον χρόνο για την επαναθεμελίωση της παράταξης». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος συνέδεσε, επίσης, ευθέως τις επιδόσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τη συνέχιση της συγκυβέρνησης. «Αν το άθροισμα της κυβέρνησης είναι πιο χαμηλό από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί κυβέρνηση;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους και στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και «να πάει σε μια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ή της “Ελιάς”».

Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε (Παραπολιτικά) ότι: «αν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ ή η “Ελιά”, τότε θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση και θα πάμε σε εκλογές». Ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» αναφέρθηκε και στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, επιφυλάσσοντας στον εαυτό του «τον ρόλο του εγγυητή της ένωσης δυνάμεων». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Παπανδρέου «για την επανένωση της Κεντροαριστεράς», ενώ εκτίμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας με δυνάμεις του χώρου, όπως περιέγραψε τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το «Ποτάμι» του κ. Στ. Θεοδωράκη.

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ