15.12.2014 16:55

Ο εφιάλτης της συσκότισης ζει και βασιλεύει;

• ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ;

Μια πενταετία πριν, με την προσθήκη της νέας μηχανής στη Μονάδα Παραγωγής Ρεύματος της ΔΕΗ στο Κοντάρι, εκφράζονταν η πεποίθηση ότι το νησί δεν θα ζει πια με το φόβο των απανωτών διακοπών ρεύματος, πέρα από τις προγραμματισμένες διακοπές συντήρησης του δικτύου.

Τα γεγονότα διέψευσαν την προσδοκία. Και τις προηγούμενες χρονιές, πολύ περισσότερο εντός του 2014, οι απρόβλεπτες διακοπές στη ρευματοδότηση θύμιζαν διαρκώς ότι ο εφιάλτης μιας συσκότισης διαρκώς παραμονεύει, παρά τη σημαντική ενίσχυση της Μονάδας Παραγωγής σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Οκτώ φορές μέχρι σήμερα (μια τον Γενάρη, δυο τον Απρίλη, απ’ τις οποίες η μία με ολοκληρωτικό black out, μια τον Οκτώβρη, τρεις το Νοέμβρη και η πιο πρόσφατη στις 2 Δεκεμβρίου) η μηχανολογική επάρκεια αποδείχθηκε αδύναμη να αποσοβήσει την ταλαιπωρία των καταναλωτών. Μία ή περισσότερες κύριες γραμμές τέθηκαν εκτός λειτουργίας για διάστημα μερικών λεπτών ή και ωρών επαναφέροντας το ερώτημα «τις πταίει;»

Η σιωπή της ΔΕΗ

Η διεύθυνση της ΔΕΗ στη Χίο ποτέ δεν ένοιωσε την ανάγκη να ενημερώσει για τις αδυναμίες της Μονάδας. Ίσως γιατί θα ήταν υποχρεωμένη να αποδεχτεί ότι μια σωστά οργανωμένη Μονάδα, πέραν του εξοπλισμού, έχει ανάγκη και το κατάλληλο προσωπικό.

Το προσωπικό της Μονάδας έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τον περιορισμένο αριθμό του. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι χτυπούν 12ώρα για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις λειτουργίας της Μονάδας. Από ένα καταπονημένο σε μεγάλο βαθμό προσωπικό, δεν είναι εύλογο να  προκύπτουν και αστοχίες στο χειρισμό μιας απαιτητικής Μονάδας;

Η λύση των εκτάκτων

Πάγια τακτική της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια είναι να καλύπτει τα όλο και μεγαλύτερα κενά στο προσωπικό της με προκηρύξεις εκτάκτων. Οι περισσότεροι από αυτούς καλύπτουν με φιλότιμο μέρος των αναγκών. Είναι όμως δυνατόν εργαζόμενοι με εμπειρία ελάχιστων μηνών να ανταποκρίνονται επάξια στις ευθύνες προσωπικού με πολύχρονη εμπειρία;

Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν εξηγήσεις. Κι αν τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ στο νησί δεν νοιώθουν αρμόδια να τις παραχωρήσουν, πρέπει τουλάχιστον να μεταβιβάσουν την αναγκαιότητα στα υψηλότερα κλιμάκια. Δεν γίνεται επενδύσεις εκατομμυρίων να μην είναι αρκετές για να λύνουν άπαξ δια παντός προβλήματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ