28.4.2016 14:06

Ο διπλός Επιτάφιος

ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΓΙΝΕ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ

Μοναδικός είναι στη Χίο ο εορτασμός του επιτάφιου στην Κοινή. Είναι το μοναδικό χωριό που τον περιφέρουν δύο φορές, το μεσημέρι και το βράδυ.

Η πρώτη περιφορά

Στην αρχή το επέβαλλε η ανάγκη, αλλά τώρα έχει καθιερωθεί σαν έθιμο. Η έλλειψη ιερέα πριν από πολλά χρόνια τους υποχρέωσε να κάνουν την περιφορά το μεσημέρι και όχι στο χωριό, αλλά στο μοναστήρι  της “Επίσκεψης της Θεοτόκου στη Βασίλισσα Ελισάβετ”, επειδή είναι ένας σεβαστός χώρος  στον οποίο μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι και η διαδικασία να ολοκληρωθεί γρήγορα . Ο ιερέας τους  λειτουργεί και στα Φλάτσια, για αυτό έπρεπε κάποιος από τους Επιτάφιους των δύο χωριών  να γίνει νωρίτερα. Έτσι οι Κοινούσοι αποφάσισαν να κάνουν τη λειτουργία και την περιφορά το μεσημέρι στις 15:00 στο μοναστήρι της Επίσκεψης, που είναι και το Κοιμητήριο του χωριού, για να τιμούν με αυτή την ευκαιρία και τους ανθρώπους τους, με το σκεπτικό ότι ζουν τον δικό τους επιτάφιο. Για να εμπλουτίσουν μάλιστα τη Θεία Λειτουργία ,οργανώνουν  κάθε χρόνο αυτοσχέδια  γυναικεία χορωδία που ψάλλει τα Εγκώμια και το Θρήνο της Παναγιάς .

Δεύτερη περιφορά

Ο ιερέας, τιμώντας τους κατοίκους που τον περιβάλλον με αγάπη,  το χωριό και την αποστολή του, δεν φείδεται κόπου.  Μετά από τον μεσημεριανό επιτάφιο της Κοινής πηγαίνει στα Φλάτσια, κάνει και εκεί λίγο νωρίτερα  τον Επιτάφιο και στη συνέχεια επιστρέφει στην Κοινή για τη δεύτερη περιφορά, που καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των κατοίκων που για σοβαρούς λόγους  δεν μπορούν να δώσουν το παρόν στην πρώτη.

Η δοξολογία του δεύτερου Επιτάφιου   γίνεται κανονικά στη Χωριοεκκλησιά  της Ζωοδόχου Πηγής και αναπόφευκτα  η περιφορά  στο χωριό γίνεται αργά το βράδυ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ