14.5.2015 21:04

Ο αυτισμός δεν είναι ταμπού [ΦΩΤΟ]

Η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΟΡΓΗΣ

«Η ιδιοδεκτικότητα είναι το φάρμακο της φύσης και το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις».  Με αυτά τα λόγια ο ειδικός παιδιατρικός εργοθεραπευτής Στρ. Αλεξάνδρου περιέγραψε χθες κατά την διάρκεια του σεμιναρίου για τον αυτισμό,  την υποαντίδραση και την υπεραντίδραση των αυτιστικών παιδιών στα ερεθίσματα. « Όταν ένα παιδί υποαντιδρά στα ερεθίσματα που του δίνουν σημαίνει ότι αυτά δεν είναι επαρκή. Αντιθέτως όταν είναι υπεραντιδραστικός σημαίνει ότι είναι πολλά και δεν τα αντέχει», σημείωσε ο Στρ. Αλεξάνδρου.

«Ο άνθρωπος γεννιέται αυτοερεθιζόμενος και πεθαίνει έτσι. Ο αυτοερεθισμός είναι αισθητηριακός και τα αυτιστικά παιδιά τον εκδηλώνουν με διάφορες κινήσεις».

Το φτερούγισμα των χεριών, τα χοροπηδήματα, οι παράξενες συσπάσεις του προσώπου, τα λικνίσματα, το άνοιγμα και κλείσιμο διακοπτών-πορτών, το επίμονο κοίταγμα των χεριών, η περιστροφή αντικειμένων , η τοποθέτηση παιχνιδιών σε σειρά, οι ιδιοσυγκρασιακές φράσεις και η λογόρροια είναι κάποιες κινήσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα με αυτισμό προκειμένου αφενός να μειώσουν το άγχος τους και αφετέρου να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του εαυτού τους και της κατάστασης.

Ο Στρ. Αλεξάνδρου περιέγραψε  όλα τα στάδια του αυτισμού προτείνοντας στους παρευρισκόμενους γονείς να είναι δίπλα στο παιδί τους.

«Παλιά δεν τολμούσαμε να αναφέρουμε την λέξη αυτισμός γιατί θεωρούσαμε ότι είναι κάτι κακό. Να ξέρετε ότι το οικογενειακό περιβάλλον που μεγαλώνει ένα αυτιστικό παιδί διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή του. Μην αγνοείται τα σημάδια και μην ντρέπεστε να μιλήσετε με ειδικούς».

Ο εργοθεραπευτής περιέγραψε εν συντομία τα συμπτώματα του αυτισμού τα οποία εμφανίζονται από την βρεφική ηλικία. «Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς την μορφή των συμπτωμάτων, το βαθμό δυσκολιών και το βαθμό βαρύτητας».

Τα αυτιστικά άτομα από τη μία διαφέρουν με τα φυσιολογικά και από την άλλη, διαφέρουν και μεταξύ τους. Στην πλειοψηφία ωστόσο των περιπτώσεων υπάρχει και νοητική καθυστέρηση.

Ο αυτισμός εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-1 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 5000 περίπου παιδιά και ενήλικες έχουν διαγνωστεί με κλασικό αυτισμό και 30.000 με αυτιστικού τύπου διαταραχές ανάπτυξης.

Ο Στρ. Αλεξάνδρου επισήμανε και την αξία της εκπαίδευσης και της σωστής διαπαιδαγώγησης των αυτιστικών παιδιών. « Συνήθως οι νηπιαγωγοί δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα ζωηρό παιδί που μπορεί να έχει και άλλες περίεργες συμπεριφορές μπορεί να ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Για αυτό και οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν τον παιδαγωγό ώστε να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του παιδιού».

Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται σε ηλικία 5,5 ετών ενώ οτιδήποτε γίνεται πριν από την ηλικία αυτή είναι σε επίπεδο διερεύνησης. « Τα συμπτώματα εμφανίζονται από την βρεφική ηλικία αλλά η επίσημη διάγνωση γίνεται στα πέντε έτη», κατέληξε ο παιδιατρικός εργοθεραπευτής Στρ. Αλεξάνδρου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ