20.6.2013 16:14

Νυστέρι στους επίκουρους με πλούσιο παρασκήνιο;

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το οξύμωρο του να έχουμε ελλείψεις σε γιατρούς αλλά να μη ζητάμε επίκουρους εμφανίζεται κάθε χρόνο στο «Σκυλίτσειο», χωρίς κάποιος αρμόδιος να δίνει ξεκάθαρη απάντηση.

Οι ειδικότητες που ζητούνται να καλυφθούν από επίκουρους γιατρούς είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και το «Σκυλίτσειο» έρχεται πολύ πιο πίσω στον αριθμό των προσλήψεων επίκουρων γιατρών  σε σχέση με άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.

Δακτυλοδειχτούμενοι οι επίκουροι

Το σίγουρο είναι ότι ελλείψεις υπάρχουν, αλλά οι πολιτική που εφαρμόζεται και οι επιλογές στις προκηρύξεις και προσλήψεις στους επίκουρους γιατρούς είναι θέματα που αποφασίζονται στα γραφεία της διοίκησης και μεταξύ των γιατρών. Με ποια κριτήρια όμως; Αυτό ζητάμε να μάθουμε σήμερα.

Η μισθοδοσία των επίκουρων γιατρών επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε νοσοκομείου. Όσο περισσότεροι επίκουροι, τόσο μεγαλύτερα ποσά αφαιρούνται από τον προϋπολογισμό. Από το ίδιο πουγκί πρέπει να πληρωθούν οι μισθοδοσίες των επίκουρων, οι εφημερίες των γιατρών,  τα υλικά και όλα όσα απαιτούνται για τη λειτουργία μιας νοσηλευτικής μονάδας.

Άλλες προτεραιότητες;

Τα στοιχεία και οι προκηρύξεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν ότι οι προσλήψεις επίκουρων στο «Σκυλίτσειο» γίνονται με το σταγονόμετρο ή αποφεύγονται συστηματικά, υπό το φόβο ίσως της αδυναμίας πληρωμής.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα αναγκαίες ειδικότητες να μένουν ορφανές, κλινικές να εξυπηρετούνται από δυο γιατρούς, οι εφημερίες να μη βγαίνουν και τόσα άλλα που καθημερινά καταγγέλλονται από τους πολίτες.

Αν η αιτία για τη μη πρόσληψη επίκουρων γιατρών είναι η παραπάνω και οι υπεύθυνοι βάζουν άλλες προτεραιότητες μπροστά από την κάλυψη κενών στις κλινικές, τότε οι πρέπει να βγουν και να το πουν ευθαρσώς κι αντί να «κόβουν» επίκουρους να αρχίσουν να πιέζουν το υπουργείο για αύξηση τους προϋπολογισμού του «Σκυλίτσειου»  ή να αρχίσουν να δουλεύουν αξιοποιώντας την περιουσία του νοσοκομείου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ