14.4.2014 11:32

Νόμιμο το κτίριο, «ορφανή» η χερσαία ζώνη

Νομιμοποιείται απόλυτα πολύ σύντομα η λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ στα Ταμπάκικα, που έως τώρα τυπικά είναι αυθαίρετη και λειτουργεί παράτυπα με την ανοχή των υπηρεσιών, για να εξυπηρετούνται και να τροφοδοτούνται αδιάλειπτα η αγορά, οι αλιείς και οι επαγγελματίες που κινούνται γύρω από το κύκλωμα των ψαριών.

Μετά την απόκτηση της Πολεοδομικής άδειας, πρόσφατα αποκτήθηκε η άδεια λειτουργίας του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού από τη Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου και Βιομηχανίας. Ο κύκλος των αδειών ολοκληρώνεται με την αναμενόμενη απόκτηση και της  άδειας λειτουργίας Υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Νομοκτηνιατρείο, αφού έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

«Με τις άδειες αυτές αποκτάμε πλήρη νομιμότητα και μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση προγραμμάτων και σχεδιασμών για την αναβάθμιση των ήδη καλών υπηρεσιών που προσφέρουμε, τις οποίες δεν είχαμε το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσουμε έως τώρα», τονίζει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Ντίνος Στούπος.

Περιβάλλον χώρος/Αλιευτικό καταφύγιο

Αντίθετα με τη νομιμοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, στάσιμη παραμένει η υπόθεση της διοικητικής παραλαβής του έργου του περιβάλλοντος χώρου και του αλιευτικού καταφυγίου της ιχθυόσκαλας από το Λιμενικό Ταμείο, με αποτέλεσμα ο Ντ. Στούπος να ισχυρίζεται ότι κακώς εισπράττει τα Λιμενικά Τέλη από τους αλιείς.

«Αν προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη, φοβάμαι ότι θα υποχρεωθούν να του επιστρέψουν πίσω με τόκους τα τέλη που έχει πληρώσει», επισημαίνει, αφού τυπικά το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι ακόμη επίσημα ο φορέας εκμετάλευσης της εξομοιωμένης ζώνης λιμανιού.

Ο μηχανικός του Ταμείου Νίκος Χούλης επισημαίνει το έργο έχει παραληφθεί από την πρώην Νομαρχία γιατί θεωρείται νόμιμο βάσει της υπάρχουσας μελέτης, αλλά δεν έχει παραληφθεί και από το Λιμενικό Ταμείο.

Η υπηρεσία επέλεξε να μην αναλάβει την ευθύνη παραλαβής επειδή εντόπισε βασικές ελλείψεις στην κατασκευαστική μελέτη.

 «Η διοικητική παραλαβή δεν έχει γίνει γιατί η μελέτη είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα  η κατασκευή να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Αν το παραλαμβάναμε θα έπρεπε να κάνουμε εκτεταμένες επισκευές με μεγάλο κόστος, οι οποίες θα έπρεπε να θεωρηθούν ως νέο έργο. Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν εντοπισθεί στη θωράκιση της ανατολικής πλευράς του λιμενοβραχίονα, στο βάθος του πυθμένα του αλιευτικού καταφυγίου και στο δίκτυο του ρεύματος που δίνει ο κεντρικός διανεμητής της ΔΕΗ. Πρέπει να διαχωριστεί ο δημοτικός φωτισμός από τη λειτουργία των μηχανημάτων της ιχθυόσκαλας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε για αυτά τα έργα, οι πιστώσεις μας δεν είναι επαρκείς και έγιναν ακόμη λιγότερες μετά το κούρεμα του αποθεματικού μας από 730 σε 230.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος μηχανικός που χειρίζεται την υπόθεση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ