24.8.2012 9:13

Νικήσαμε τη μεγάλη μάχη ο πόλεμος συνεχίζεται

ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ

Με τις αναζωπυρώσεις παλεύουν πλέον επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο νησί μας τα ξημερώματα του Σαββάτου, σχεδόν μια εβδομάδα πριν.Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, αντιμετωπίζονται ενώ από χθες το βράδυ δεν υπάρχουν κύρια μέτωπα.
 
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε χθες αργά το βράδυ για την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς καθώς όλες οι δυνάμεις ήταν διάσπαρτες τόσο στο  μέτωπο του όρους Μπαμπακιές όσο και στον Αντρόλακκο χαμηλά, προκειμένου να ελέγξουν σε ενθαρρυντικό βαθμό την περαιτέρω εξάπλωση.
Tα μηνύματα από όλα τα μέτωπα της φωτιάς  αναφέρονταν σε  οριοθέτηση της φωτιάς και μερικό έλεγχο,  χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο, μιας και η εμπειρία των προηγούμενων ημερών απέδειξε ότι η πυρκαγιά δεν καταλαβαίνει από καιρικές συνθήκες αλλά εξαπλώνεται ανά πάσα στιγμή.
 
Το μέτωπο της Πέμπτης
Η  πυρκαγιά μέχρι αργά το βράδυ κατέκαιγε αργά αλλά σταθερά   τη δασική έκταση στην περιοχή Μπαμπακιές πάνω από τον Ανάβατο, απειλώντας ευθέως τα δάση στις περιοχές Γιαννάκι και Αγίου Ισιδώρου Πιτυούς. 
Πυροσβέστες και εθελοντές αποφάσισαν χθες το απόγευμα να δώσουν την ύστατη μάχη και να επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στην καρδιά της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Δύο πεζοπόρα τμήματα υπό την καθοδήγηση του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Παναγιωτόπουλου και του διοικητή της Π.Υ. Χίου Ιακ. Αρχοντάκη και αφού προηγουμένως, ελικόπτερα και αεροσκάφη κατάφεραν να τιθασέψουν τις φλόγες, κινήθηκαν παράλληλα προς το μέτωπο, κυκλώνοντάς το.
Το μεν πρώτο τμήμα διένυσε απόσταση 4 χιλιομέτρων και επιχείρησε στο μέτωπο στην περιοχή Αψιλές και το δεύτερο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων μέσα στο ρέμα της Κουρούναινας.
Αποτέλεσμα των συντονισμένων κινήσεων από αέρα και έδαφος ήταν μετά από ημέρες να υπάρξει εξ’ επαφής διαδικασία κατάβρεξης ,γεγονός που σύμφωνα με την Πυροσβεστική αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Αντιπυρικές ζώνες τα γκρέιντερ
Η 6η ημέρα για πυροσβέστες και εθελοντές είχε δώσει θετικά σημάδια. Οι άνεμοι έπνεαν σταθεροί και συνεχώς μειούμενοι ενώ δεν υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις που να οδηγήσουν σε διάσπαση των δυνάμεων.
Σημαντικό ρόλο από την άλλη έπαιξε το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι χθες ξημερώματα στελέχη της 96ΑΔΤΕ με τα ειδικά μηχανήματα άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες μέσα στο δάσος με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αποκτήσουν ευελιξία κινήσεων λίγα μέτρα μακρύτερα από το πύρινο μέτωπο.
Έτσι Τ. Παναγιωτόπουλος και Ι. Αρχοντάκης αναλαμβάνοντας δράση έθεσαν στον χάρτη όλα τα δυνατά επιχειρησιακά σχέδια και αποφάσισαν να επέμβουν στην καρδιά της πυρκαγιάς με δεδομένο ότι οι φλόγες κινούταν σε αντίθετη φορά αλλά και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι το απόγευμα οι άνεμοι είχαν εξασθενίσει.
 
Εθελοντές και πυροσβέστες
Οι δυνάμεις των πυροσβεστών ανανεώνονταν συνεχώς. Πυροσβέστες από τα Γιάννενα, την Άρτα, το Αίγιο, την Πάτρα και τα Τρίκαλα έδωσαν τη θέση τους σε συναδέλφους τους από το λεκανοπέδιο της Αττικής που συνεχώς έφθαναν με πτήσεις της Αεροπορίας Στρατού.
Σημαντικότατη και καθοριστική  η παροχή πολύτιμης βοήθειας και από τις εθελοντικές ομάδες που με ιδία μέσα ανάλογα με τις δυνάμεις τους χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα για την κατάσβεση του μετώπου.
Λίγο μετά τις 19.30 οι εναέριες πτήσεις σταμάτησαν και την κατάσταση ανέλαβαν εξολοκλήρου τα επίγεια μέσα που μέχρι αυτή την ώρα πραγματοποιούν συνεχόμενες επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή.
 
Ίσως και μήνας για να ηρεμήσουμε
Διαφωτιστικά ταυτόχρονα ήταν τα όσα δήλωσε μιλώντας χθες το βράδυ στον «π» ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ο αγώνας για την πλήρη κατάσβεση θα διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα αργότερα!
«Δεν σταματάμε εδώ. Μία τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά δεν είναι δυνατόν να τελειώσει εδώ. Μετά από 15 και 20 και 30 ημέρες θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Αυτό λέει η εμπειρία μας από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας και αυτό θα πρέπει να γίνει και στη Χίο. Η μάχη είναι διαρκής. Θα σταματήσει μόνο όταν βρέξει και βεβαιωθούμε ότι έχουν σβήσει τα πάντα. Μέχρι τότε υπομονή και επαγρύπνηση», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πύρινο  μέτωπο συνεχίζει να κατακαίει μέχρι και σήμερα στο σημείο ενώ την εμφάνισή τους και θα κάνουν τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Χίου και Σάμου καθώς και το στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ