4.4.2019 14:25

Νίκη της αδέσμευτης και μαχητικής δημοσιογραφίας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου

Αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη ο πρώην εκδότης και διευθυντής του "π" για τη μήνυση του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού

Απαλλάχθηκαν των κατηγοριών της συκοφαντικής δυσφήμισης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου ο πρώην εκδότης και διευθυντής του "π" Νίκος Κατσαράκης και Νίκος Γεωργούλης αντίστοιχα αναφορικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο: «Εξαπατούν την κοινωνία της Χίου με τη Σούδα- Καμώνονται ότι κλείνει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής ενώ η πραγματικότητα είναι ότι σταματά η χρηματοδότηση προς την Ύπατη Αρμοστεία».

Το επίμαχο ρεπορτάζ

Στην πολύωρη ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι το ρεπορτάζ που μετέφερε ο "π" για τη Σούδα καθώς και η κριτική που άσκησε η εφημερίδα στη Δημοτική Αρχή ουδεμία σχέση είχαν με συκοφαντική δυσφήμιση, ειδικότερα σε ότι αφορά στο πρόσωπο του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού.

Και αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής, η Σούδα έκλεισε αφού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποφάσισε να μη συνεχίσει να χρηματοδοτεί τους ανεξέλεγκτους καταυλισμούς αλλά να επενδύσει τα διαθέσιμα κονδύλια για τη μεταστέγαση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα μέσω του προγράμματος  «Εστία».

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο πρώην διευθυντής του «π», επεσήμανε ότι η εφημερίδα εξέφρασε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας που υπέφερε με τη λειτουργία του καταυλισμού.

«Αν είχαν πρόθεση να κλείσουν τον καταυλισμό τότε θα το έκαναν 1-2 ή 3 μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως δεν το έκαναν. Άρχισαν να το σκέφτονται αφού προηγουμένως έκλειναν σταδιακά καταυλισμοί σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του 2017», υπογράμμισε ο Νίκος Γεωργούλης και επέμεινε: «Ακόμα και τώρα δεν ανακαλώ κανένα χαρακτηρισμό. Ακόμη κι αν γνώριζα ότι θα καταλήξει η υπόθεση στο Δικαστήριο και πάλι τα ίδια θα έγραφα με οποιοδήποτε κόστος».

«Προσπάθεια στοχοποίησής μου»

Σε προσπάθεια στοχοποίησης του προσώπου του από την εφημερίδα με αφορμή το προσφυγικό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, λέγοντας ότι η κριτική του «π» είχε ξεπεράσει το όριο της κριτικής.

«Δεν είχαν κάτι προσωπικό με εμένα. Απλά διαφωνούσαν πολιτικά με τις κινήσεις της δημοτικής αρχής. Αυτό βέβαια είχε αντίκτυπο, διότι υπήρχε περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στην αγορά, εξαιτίας της κριτικής που μας ασκούνταν», ανέφερε ο Δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύπλοκο ζήτημα το μεταναστευτικό η διαχείριση του οποίου δεν εξαρτάται μόνο από τον Δήμο Χίου.

6 μήνες με αναστολή… για «τα δικά μας παιδιά»

Το ίδιο δικαστήριο, έκρινε τα δύο πρώην στελέχη του «π» ένοχα για τη φράση «δικά μας παιδιά» που χρησιμοποιήθηκε σε ρεπορτάζ του «π» σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού στη Σούδα, κάνοντας μάλιστα αναφορά στον αντιδήμαρχο Γιώργο Καραμανή. Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον καθένα με τη δυνατότητα έφεσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ