9.5.2014 9:38

Νέοι, ευέλικτοι κανόνες στην πολεοδομία για το όφελος των επενδυτών

Τα πάνω κάτω στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο τέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv).  Κύριος στόχος, όπως διαφαίνεται, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορεί να τροποποιείται ανά πάσα στιγμή, προς εξυπηρέτηση των επενδυτών. 

Με απλά λόγια, οπότε προκύπτει ένα έργο «εθνικής σημασίας» ή έργα και δράσεις εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ή όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου «εξαιρετικές και απρόβλεπτες ανάγκες και νέα δεδομένα» ο σχεδιασμός θα μπορεί να προσαρμόζεται, με υπουργική απόφαση, προκειμένου να εξυπηρετείται η επιχειρηματικότητα.
Οι διαδικασίες για επεκτάσεις σχεδίων πόλης επιταχύνονται καθώς ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός απλουστεύεται και μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε πέντε. Όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, σήμερα οι διαδικασίες  κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης πολεοδομικών σχεδίων είναι αργές, ενώ τα επίπεδα σχεδιασμού συχνά επικαλύπτονται. 

Ποιες είναι οι αλλαγές στη δομή της χωροταξικής και πολεοδομικής
Έως σήμερα ο εθνικός σχεδιασμός γινόταν με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, το οποίο θα αντικατασταθεί με την Εθνική Χωροταξική Πολιτική, ένα κείμενο που θα αποτυπώνει τη χωροταξική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, το οποίο θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τη Βουλή.

Τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά τομέα, ανά ειδική περιοχή (π.χ. Τουρισμού, Υδατοκαλλιεργειών κ.ά.) σήμερα εγκρίνονται από συντονιστική επιτροπή επτά υπουργείων. Αυτά θα αντικατασταθούν από τα Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσια τα οποία θα εγκρίνονται και θα τροποποιούνται απλά με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). 

Τα Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσια θα αναθεωρούνται, ανά πενταετία, εφόσον προκύψει, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου,  «τεκμηριωμένη ανάγκη προς τούτο από τις εκθέσεις αξιολόγησης». Ωστόσο, δίδεται. κατ' εξαίρεση, η δυνατότητα να τροποποιηθούν νωρίτερα,  με στόχο τη βελτίωση και την επικαιροποίηση τους προκειμένου να ενσωματώσουν προτάσεις και νέα έργα.

Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού (σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας), η σύνταξη των οποίων έχει παγώσει από το ΥΠΕΚΑ, εγκρίνονται σήμερα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.  Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα ονομάζονται Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές και θα μπορούν να τροποποιούνται ανά πάσα στιγμή από τον εκάστοτε υπουργό. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται οι εγκεκριμένοι οργανωμένοι υποδοχείς παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και τα εγκεκριμένα σχέδια δημόσιων ή ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Τα ρυθμιστικά σχέδια   για την οικιστική οργάνωση μεγάλων πόλεων, τα οποία περνούσαν από τον έλεγχο του ΣτΕ καθώς εγκρίνονταν με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) καταργούνται και ενσωματώνονται στις Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές.

Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ρυθμιστικός σχεδιασμός σε επίπεδο δήμων, χρήσεις γης σε εντός και εκτός σχεδίου, μέσος συντελεστής δόμησης  και πυκνότητα σε πολεοδομούμενες περιοχές) τα οποία εγκρίνονται σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου εγκρίνονταν με υπουργική απόφαση) αντικαθίστανται από τα Τοπικά ή Ειδικά Χωρικά Σχέδια. Αυτά εκπονούνται από τους δήμους και ενσωματώνουν, ή μπορούν να τροποποιούν, υφιστάμενες ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου).
Οι Πολεοδομικές Μελέτες που καθορίζουν το ρυμοτομικό σχέδιο, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, εγκρίνονται σήμερα με ΠΔ. Αυτές αντικαθίστανται με το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής  και εγκρίνονται με απλή απόφαση του  Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία μπορεί να τροποποιείται.   

Τέλος, δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία θα συγκεντρώνει το θεσμικό πλαίσιο, τις αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου.

πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ