18.5.2015 9:54

Νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων από εκπαιδευτικούς

Με νέο κύμα χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων έρχεται αντιμέτωπη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι αιτήσεις για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 5.200.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντοπίζεται με μεγάλη διαφορά στην ειδικότητα των Φιλολόγων. Ακολουθούν οι Μαθηματικοί και έπονται οι Φυσικοί

Η προθεσμία υποβολής έληξε στις 30 Απριλίου και σύμφωνα με τα στοιχεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 1.543 και στη Δευτεροβάθμια τις 3.695. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μάλιστα, ο αριθμός των καθηγητών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι κατά 13%.

Οπως αναφέρει ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεκτάριος Κορδής, οι αιτήσεις παραιτήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υποβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρούνται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύονται αυτοδίκαια οι υπαλληλικές σχέσεις με το τέλος του διδακτικού έτους. Ανάκληση της αίτησης μπορεί να υποβληθεί μέσα σε έναν μήνα από την αρχική αίτηση και μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Με δεδομένο, πάντως, ότι πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί από γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια 3.226 καθηγητές, ο φετινός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποχωρήσει -εάν δεν ανακληθούν ορισμένες από τις αιτήσεις έως τα τέλη Μαΐου- είναι αυξημένος κατά σχεδόν 13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο κ. Κορδής, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για συνταξιοδότηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εντοπίζεται με μεγάλη διαφορά στην ειδικότητα των Φιλολόγων, ακολουθούν οι Μαθηματικοί και έπονται οι Φυσικοί. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τα έχουν υπόψη οι εκπαιδευτικοί που αναμένουν να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς είναι πολύ πιθανό να δοθεί προτεραιότητα -μεταξύ άλλων- και σε αυτές τις ειδικότητες.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, βάσει των στοιχείων του αιρετού του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρη Μπράτη, υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση 1.543 άτομα, εκ των οποίων 1.151 δάσκαλοι, 231 νηπιαγωγοί και 161 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Στην ατζέντα οι διορισμοί


Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στο υπουργείο Παιδείας η 15μελής επιτροπή για το νέο σύστημα διορισμών αποσπάσεων και μετατάξεων που θα ισχύσει εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η επιτροπή αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, συμβούλους του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού και συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της ΟΛΜΕ. Τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν κατ' αρχάς να βρουν λύση στο ακανθώδες θέμα που αφορά τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ο τελικός αριθμός των πιστώσεων που θα διατεθεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας υπολογίζεται περίπου σε 2.500.

Οι χιλιάδες αναπληρωτές που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας αγωνιούν για το εάν θα πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν για τους διορισμούς του ερχόμενου σχολικού έτους.

Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν ακόμη θέματα μετατάξεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ